România a reînceput exporturile de gaz în Republica Moldova. Două milioane de metri cubi de gaze trec pe sub Prut, chiar și în condițiile în care producția noastră a scăzut semnificativ

conducta

De azi, 11 mai 2023, au reînceput exporturile de gaz din România în Republica Moldova, fluxul de gaze ce trece pe sub Prut, prin conducta Iași – Ungheni, fiind de 2 milioane de metri cubi. Sunt cantități destul de mari, mai ales în contextul în care producția locală de gaze a scăzut drastic, în ultimele zile, din cauza mai multor perimetre de exploatare aflate în revizie. Tocmai din acest motiv, este de presupus că acest export reprezintă, în fapt, tranzit de gaze.

Se poate remarca, din datele interactive Transgaz, că importăm 7,4 milioane de metri cubi de gaze prin Bulgaria (sursa gazelor putând fi rusească, azeră sau oricare alta – Bulgaria nu are producție de gaze) și exportăm 5 milioane, 3 milioane către Ungaria, 2 către Republica Moldova.

Cum producția internă a scăzut și mai trebuie și stocate gaze în depozite, pentru că acum de aflăm în ciclul de injecție subterană aprilie – octombrie (6,4 milioane metri cubi, azi), este de presupus că este vorba de tranzit de gaze către Republica Moldova, adică România doar transportă aceste gaze de la un furnizor extern, prin conductele Transgaz, către beneficiarul final, de peste Prut.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

Exporturi înregistrate către Republica Moldova apar doar sporadic în datele Transgaz. Acum o lună, în 12 aprilie, a apărut un export, însă foarte mic, 0,6 milioane de metri cubi într-o zi, și a dispărut după doar două zile. Anterior, exporturi au mai fost în decembrie, chiar înainte de Crăciun, circa 1 milion de metri cubi zilnic, timp de trei zile, și la începutul lunii decembrie, când s-a ajuns până la 2,5 milioane de metri cubi zilnic.

Exportul de gaze către Republica Molodva, spre deosebire de cel către Ungaria (în fapt, tranzit), este doar sporadic. Ce se întâmplă azi, cu acest export de 2 milioane metri cubi, este cel mai mare nivel din ultimele șase luni.

Republica Moldova se aprovizionează curent de la gigantul rusesc Gazprom. În martie, acum două luni, țara vecină a reluat achiziţiile de gaze de la Gazprom, după o pauză de aproximativ trei luni. „În luna martie a acestui an, în conformitate cu contractul actual, Gazprom a furnizat Republicii Moldova un volum total de 176,7 milioane metri cubi de gaze naturale, sau 5,7 milioane metri cubi pe zi”, a scris atunci directorul companiei publice de distribuţie a gazelor naturale Moldovagaz, Vadim Ceban, într-un mesaj pe Telegram.

Începând din luna decembrie a anului trecut, grupul rus Gazprom a furnizat gaze naturale doar regiunii separatise Transnistria. Livrările de gaze au provocat în mod frecvent tensiuni între Republica Moldova şi Rusia până la finele anului trecut, în condiţiile în care până acum Chişinăul a depins aproape în exclusivitate de Gazprom pentru importurile de gaze. Vadim Ceban a precizat că decizia de a relua achiziţiile de gaze, care vor fi utilizate pentru producţia de electricitate, a fost luată pentru că preţul cerut de Gazprom este „aproape identic” cu cel oferit luna trecută de furnizorul local Energocom.

În luna octombrie 2021, Moldovagaz şi Gazprom au prelungit cu cinci ani acordul de furnizare de gaze naturale. În conformitate cu prevederile noului contract, Gazprom cere ca plata pentru gazele naturale livrate să fie făcută în avans până la data de 20 a fiecărei luni.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: