România are cea mai mare pondere a pompierilor în raport cu forța de muncă angajată și cea mai mare pondere a cheltuielilor pentru serviciile de apărare împotriva incendiilor, scrie publicația greacă Οικονομικοσ ταchydromos, citată de Rador.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Incendiile care fac ravagii în toată Europa au transformat în scrum zeci de mii de hectare în Franţa, Portugalia, Spania, Italia şi Grecia, punând la grea încercare pompierii din ţările afectate.

În 2021, aproximativ 365 de mii de oameni erau angajați ca pompieri profesioniști în UE, reprezentând 0,2% din totalul forței de muncă angajate la nivelul UE, conform datelor Eurostat.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Ce țări au cei mai mulți pompieri procentual?

Estonia, Cipru, România și Slovacia (aproximativ 0,4% din totalul forței de muncă angajate) au înregistrat cea mai mare pondere a pompierilor în raport cu forța de muncă angajată în țările respective.

În ceea ce privește vârsta, majoritatea pompierilor sunt relativ tineri, făcând parte în principal din categoriile de vârstă 35 – 39 și 40 – 44 de ani, în jur de 61.000 în fiecare categoria. Dar sunt și peste 50.000 de pompieri cu vârsta de peste 55 de ani.

Cât au cheltuit guvernele UE pentru protecția împotriva incendiilor?

În 2020, cheltuielile guvernamentale generale în cele 27 de state membre ale UE pentru „servicii de protecție împotriva incendiilor” s-au ridicat la 32,9 miliarde de euro, o creștere cu 6,4% față de 2019, când cheltuielile s-au situat la aproximativ 30,9 miliarde de euro. Ponderea în totalul cheltuielilor publice a fost însă de numai 0,5%.

La nivelul UE, în ansamblu, cheltuielile guvernamentale pentru serviciile de protecție împotriva incendiilor au rămas constante la aproximativ 0,4 – 0,5% din cheltuielile totale de la începutul acestui secol, 2001.

Însă ponderea cheltuielilor publice pentru protecția împotriva incendiilor ca proporție din cheltuielile totale variază între statele membre.

În 2020, Danemarca a raportat cea mai mică pondere a cheltuielilor pentru serviciile de protecție împotriva incendiilor din cheltuielile totale, cu doar 0,1%, urmată de Islanda cu 0,2% și Belgia, Malta, Austria, Portugalia și Slovenia cu 0,3% din totalul cheltuielilor publice generale.

În schimb, România a avut cea mai mare pondere a cheltuielilor pentru serviciile de apărare împotriva incendiilor, cu 0,8%, urmată de Bulgaria, Cehia, Germania, Estonia, Grecia, Lituania și Luxemburg, cu 0,6%.