România are suficiente gaze, dar nu are consum industrial

romgaz Sursa foto: romgaz.ro

Cu depozitele de gaze deja pline (99% grad de umplere), România și-a diminuat drastic importurile, ajungând la doar 6 milioane de metri cubi zilnic, de unde, luna trecută, media era de 12 milioane de metri cubi, potrivit datelor interactive Transgaz. Și acești 6 milioane reprezintă în principal tranzit către Ucraina și Republica Moldova. 2,3 milioane mc trec către Ucraina, 1,3 milioane către RM.

În fapt, beneficiara ambelor cantități este Republica Moldova, care tranzitează pe la noi anumite cantități pentru consumul curent, dar și gaze pe care le stochează, în perspectiva iernii, în Ucraina, pentru că moldovenii nu dețin depozite proprii de gaze.

Producția românească de gaze este și ea spre maximul posibil – 24 milioane mc, dar România pur și simplu nu mai poate „înghiți” cantități suplimentare. Consumul este anemic, cu precădere cel industrial, în ciuda faptului că cel mai mare consumator, Azomureș, a anunțat că revine la 50% din capacitate, din octombrie, până în această lună el mergând la doar 10%. Acest lucru nu este neapărat vizibil în consumul general, pentru că fabrica de îngrășăminte funcționează cu amoniac din import (care este folosit pentru crearea de îngrășăminte complexe), deci consumul de gaze este evidențiat în țara de proveniență a acestui amoniac. Drept urmare, linepack-ul Transgaz arată că Sistemul Național de Transport este la limita superioară a umplerii cu gaz, în weekend atingându-se nivelul de prealertă. Prea mult gaz și prea puțin consum.

Acest lucru a fost, de altfel, evidențiat și de directorul Transgaz, Ion Sterian, în cadrul unei dezbateri de profil. „Din păcate, mare parte din consumul de gaze al României de astăzi se duce în activitatea casnică. De exemplu, azi, la un consum de 14,2 milioane de metri cubi de gaze,  peste 80- 90% înseamnă consum casnic. Vreau să vă spun că în statele occidentale și vă dau exemplul Spaniei, care are un sistem de transport similar României, raportul este 70% consum pentru  industrie, 30% pentru populație. Asta ar trebui să ne dea de gândit în viitor. O țară fără producție este o țară fără viitor”, a spus directorul Transgaz.

Cu alte ocazii, acesta a menționat că România va înregistra un consum industrial în creștere, în anii ce urmează, pentru că urmează a fi ridicate mari capacități termoelectrice, cum ar fi Mintia. Rămâne însă problema procesării gazului în chimie și petrochimie, unde capacitățile României nu mai există sau nu mai sunt funcționale.

Sursa foto: romgaz.ro

Comentarii

  1. Nici nu am mai dat drumul la centrala anul asta. Am pornit aparatele de aer conditionat. Curent de la Hidroelectrica si in anii urmatori de la soare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *