România dă undă verde planului european de relansare. Parlamentul a aprobat decizia de majorare a contribuției la bugetul UE

Parlament, Camera Deputaților sursa foto: G4Media.ro

Parlamentul României a dat miercuri undă verde planului UE de relansare economică, adoptând proiectul de lege prin care se majorează contribuția României la bugetul UE, astfel încât să permită Comisiei Europene să finanțeze PNRR-urile atât direct, cât și prin atragerea de finanțare de pe piețele financiare.

România se număra printre ultimele cinci state membre UE care nu au aprobat la nivel de parlament planul european de relansare postcovid, în valoare de 750 de miliarde de euro, din care sunt finanțate programele naționale de redresare (echivalentele PNRR).

Însă Parlamentul a adoptat miercuri în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului proiectul de lege care vizează ratificarea Deciziei (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene și de abrogare a Deciziei 2014/335/UE, Euratom.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Printre principalele modificări se regăsește introducerea unui instrument de relansare economică al Uniunii Europene – prevederi excepționale și temporare cu scopul unic de a aborda consecințele crizei provocate de COVID-19.

De asemenea, tratatul prevede creșterea contribuției de la 1,2%, la 1,4% din Venitul Național Brut. Este o decizie necesară pentru a acoperi fondurile pe care Comisia Europeană le va aloca pentru redresare și reziliență. România ar urma să beneficieze de 29,2 de miliarde de euro pentru Planul Național de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), împărțiți aproape egal între granturi nerambursabile și împrumuturi

Totodată, se majorează plafoanele resurselor proprii, împrumutarea de fonduri de pe piețele de capital până la valoarea de 750 de miliarde de euro fiind strâns legată de plafoanele resurselor proprii.

În ceea ce privește resursele proprii tradiționale: s-a decis creșterea costurilor de colectare reținute de către statele membre, de la 20% (în prezent) la 25%.

Dacă o singură țară din UE nu ratifica această decizie, atunci tot planul european de relansare era blocat, fiind nevoie de o decizie unanimă a statelor UE.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: