Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna martie până la 8,3%, de la 9,9% în luna februarie, în condiţiile în care în 25 de state membre, inclusiv în România, indicele preţurilor de consum a scăzut de la o lună la alta, arată datele publicate miercuri de Eurostat.
În luna martie, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost Ungaria (25,6%), Letonia (17,2%) şi Cehia (16,5%).
La polul opus, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Luxemburg (2,9%), Spania (3,1%) şi Ţările de Jos (4,5%).
Comparativ cu luna februarie 2022, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 25 state membre, inclusiv în România de la 13,4% până 12,2%, şi a crescut în două state.
În zona euro, rata anuală a inflaţiei a scăzut de la 8,5% în luna februarie, până la 6,9% în luna martie. În schimb, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a continuat să crească până la 7,5%, de la 7,4% în februarie.
Un alt indicator care, pe lângă preţurile la energie şi alimente, exclude şi preţurile la ţigări şi alcool, a crescut până la 5,7%, de la 5,6% în luna februarie.
Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară. Principala îngrijorare a BCE este că inflaţia serviciilor, care în cazul zonei euro a ajuns la 5,1%, este mult prea mare şi ar putea semnala faptul că salariile devin o problemă importantă în condiţiile în care preţurile la servicii sunt determinate în principal de costurile cu mâna de lucru.
O altă îngrijorare a BCE este aceea că inflaţia la alimente continuă să accelereze şi are un impact supradimensionat asupra percepţiilor de inflaţie ale consumatorilor, ceea ce poate modifica comportamentul de cheltuieli şi genera solicitări de majorare a salariilor.
În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei a scăzut la 14,53% în martie 2023, de la 15,5% în februarie 2023, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 21,56%, cele nealimentare cu 11,06%, iar serviciile cu 10,83%.
Potrivit sursei citate, indicele armonizat al preţurilor de consum în luna martie 2023, comparativ cu luna februarie 2023, este 100,85%. Rata anuală a inflaţiei în luna martie 2023 comparativ cu luna martie 2022 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 12,1%.