România nu poate trece iarna doar cu rezervele interne de gaze, așa cum a spus Ministrul Energiei. Importăm din două direcții, Bulgaria și Ungaria, pentru că sistemul este la limită

gaze, aragaz, foc Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Azi, 10 ianuarie, România are un consum de gaze ce depășește 54 de milioane de metri cubi și care este acoperit din producția curentă – 24 de milioane metri cubi, de extracția din depozite – 24,3 milioane de metri cubi și din importuri, 5,8 milioane de metri cubi. De când a apărut, acum două zile, episodul de ger asupra României, importul via Bulgaria a crescut puțin, de la 3,8 milioane mc la 4,1, dar, în plus, a apărut și un import din Ungaria. Pe gazoductul Arad-Szeged, uzual, se înregistra export de gaze către Ungaria, din care parte era doar un tranzit prin România. Aseară însă, fluxul a fost inversat. A apărut un import de 1,4 milioane mc care a urcat până la la 1,7 milioane mc, de dimineață, potrivit datelor intercative Transgaz.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a spus, în mai multe rânduri, că România poate trece această iarnă doar cu resursele interne de gaze, adică producția curentă plus extracția din depozite. Nu doar că se dovedește neadevărat, dar, pe fondul persistenței gerului, se vede cum importurile tot cresc.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

„Vine gerul, dar suntem pregătiți. Avem gaze în depozite la un nivel de 82,93%, diferența față de aceeași perioadă a anului trecut fiind de peste 176 milioane metri cubi. La cum a decurs iarna până acum, dar chiar și în condiții mai grele, cu maxim 1-2 episoade de ger sau viscol pe lună, vom trece iarna doar cu gaz românesc, din ceea ce avem înmagazinat și ceea ce producem”, spunea, în urmă cu doar o săptămână, Burduja.

Ieri, ministrul și-a rectificat declarațiile. A admis că se fac importuri, dar nu pentru că am avea nevoie, ci din motive comerciale, de avaantaj de preț pentru traderi. „Sunt decizii comerciale și cantități mici. Uneori e mai ieftin să imporți decât să extragi din depozite, iar deciziile aparțin fiecărei companii în parte. România a și exportat, inclusiv ieri. Repet, sunt decizii pur comerciale”, a spus ministrul. Această declarație de ieri a fost făcută când importam doar din Bulgaria. Azi,a  apărut și importul din Ungaria.

Deși se poate admite că importurile se fac și din motive comerciale, ceea ce nu este un lucru rău, pentru că este bine ca firmele să aibă acces la mai multe surse de gaze, ca să poată alege ce este cel mai convenabil ca preț, realitatea este că importurile se fac pentru că situația de față o impune.

La un consum de 55 de milioane de mc de gaze și o producție care nu trece de 24-25 de milioane mc, ca să ne bazăm doar pe resursele interne înseamnă că trebuie extrși zilnic circa 30 de milioane de metri cubi. Nu numai că această cantitate depășește capacitate maximă de extracție, care este de 28-29 de milioane de metri cubi, dar sistemul nu permite, din motive tehnice, acest nivel al extracției decât pentru o scurtă perioadă de timp, câteva zile. Ieri, extracția din depozite ajunsese la 27 de milioane de metri cubi. Azi, a scăzut la 24,7 milioane mc, dar a apărut importul suplimentar din Ungaria. Potrivit directorului Transgaz, Ion Sterian, operatorul Sistemul Național de Transport, este bine că importă pentru că scade presiunea pusă pe SNT de a folosi doar resurse interne. „Iarna e lungă. Dacă am fi folosit acum gaze mai multe din depozite, presiunea ar fi scăzut, iar spre finalul lunii februarie am fi putut extrage mai puțin din depozite”, a afirmat Sterian, citat de Hotnews.ro.

În ceea ce privește proveniența gazelor de import, fie că ele vin dinspre Bulgaria sau dinspre Ungaria, răspunsul cel mai probabil este că aceastea sunt rusești. Ungaria are contract direct cu Gazprom și aduce gaze tranzitându-le chiar pe la noi, Bulgaria aduce și ea gaze dinspre Turcia, unde vin direct din Rusia. Aici, mai există și o altă posibilitate, anume să fie gaze azere, care tranzitează și ele prin Turcia, în drumul lor către sudul și vestul Europei.

Consumul de gaze actual, aproape de 55 de milioane de mc, poate părea mare, însă este sensibil mai mic decât în anii trecuți. În urmă cu 10-15 ani, în episoade de iarnă cu ger, consumul ajungea și la 70 de milioane de mc, pentru că încă aveam o industrie energointensivă funcțională. Acum aceasta este în mare parte închisă, cu ultimul mare consumator, Azomureș, anunțând că și-a sistat producția, de luna trecută, după o scurtă reluare a ei pe perioada verii trecute.

Și în trecut, și în prezent, România a avut nevoie de importuri de gaze pentru a asigura consumul de iarnă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. extrși zilnic circa 30 de milioane de metri cubi
    Așa scrie în text .
    Nu prea înțeleg ce vrea să demonstreze autorul . Că Burduja este mincinos sau incapabil ? Că România nu are suficiente resurse de gaze iarna ?
    Că gazul importat de Ungaria din Rusia trece prin România și apoi prin aceeași conductă este exportat de Ungaria în Romania ? E posibil tehnic ? Nu cred.
    Și in final care este relevanța acestui import in perioade de ger. Pentru ce au fost făcute interconectările de rețelele de gaze ,și electrice ?
    In rest numai de bine.

  2. Efectele secundare ale ‘Capitalismului’. Finantele Lumii ar trebui conduse de baietii de la IETF. (Teoria Grafurilor si alte abureli legate de Eficienta, practic, Optimizarea Fluxului Banului) –ignorand diferenta dintre timpul logic si cel istoric… sursa suferintei umanitatii Clabucite.

    Paradoxal, jefuim viitorul pt. ca viitorul ne permite … (nu va mai plangeti ca sunt jefuiti nepotii, de voi sunt jefuiti cand va luati fiare scumpe si obiecte pe care le aruncati dupa 2 ani)

    Ce e pana la urma ‘Capitalismul’ ? Camatarie bine parfumata. Oliver Twist cu Twist-Off.

  3. e doar economie pura. Pretul gazului stocat e mai mare decat cel din import.E firesc sa importi la un pret mai mic pt a controla in jos pretul la livrare catre consumator . Burduja face foarte bine. Plus ca astfel se reduce costul cu subventionarea pretului gazului , pt ca un gaz mai ieftin (ma refer la mixul de gaze total – adica gazele stocate la un pret mare scoase acum din depozite amestecate cu cele din productia romaneasca actuala, plus mixul de gaze din import la final rezulta un mix total mai ieftin) toate astea duc la o subventie mai mica de acoperit catre populatie.

    Sincer nu ma astept ca autorul articolului sa inteleaga asta.

  4. Iarna ii prinde mereu cu minciuna pe mafiotii PNL- PSD care spuneau ca avem excedent de gaz si-l exportam la unguri si moldoveni..

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.