România nu va renunţa la lemnul de foc ca sursă de încălzire nici acum, nici în viitor, spune ministrul Mediului/ Demarează programul de finanţare „Rabla pentru sobe”

FOTO_ARHIVA_ROMSILVA_LEMNE_FOC_1

România nu va renunţa la lemnul de foc ca sursă de încălzire nici acum, nici în viitor şi nu avem niciun motiv să obligăm pe cineva sau să solicităm cuiva să schimbe modul în care îşi încălzeşte propria locuinţă, cu atât mai mult cu cât lemnul este o resursă regenerabilă, a declarat, luni, ministrul Mediului, Mircea Fechet, la un eveniment de specialitate, transmite Agerpres.

“La Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor ne pregătim pentru iarnă la fel cum ne pregătim pentru fiecare sezon. Nu aş spune că există o pregătire specifică, însă, prin Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, trebuie să ne asigurăm înainte de fiecare sezon rece că cele 3,5 milioane de gospodării din România care se încălzesc cu lemn de foc vor avea acces la această resursă şi vor avea acces la un preţ competitiv. Este foarte important şi aş începe prin a menţiona că nici acum, nici în viitor, nu se pune problema să renunţăm la această sursă de încălzire – lemnul de foc – acolo unde este accesibilă, mai ales că se foloseşte dintotdeauna şi nu avem niciun motiv să obligăm pe cineva sau să solicităm cuiva să schimbe modul în care îşi încălzeşte propria locuinţă, cu atât mai mult cu cât lemnul de foc e o resursă regenerabilă”, a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, Romsilva a vândut deja anul acesta aproape 1,5 milioane de metri cubi de lemn de foc la un preţ mediu de vânzare de 282 lei/mc, fără TVA, similar cu cel de anul trecut.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

“Aş reaminti şi faptul că, prin regie, administrăm aproximativ jumătate din suprafaţa fondului forestier din România, ceea ce înseamnă că alte 3 milioane de hectare sunt administrate de ocoale silvice, fie că proprietar este statul, printr-o unitate administrativ-teritorială, fie că discutăm despre proprietari privaţi. (…) În acest moment avem un stoc de 500.000 mc de lemn. E o cantitate însemnată, probabil are legătură şi cu iernile mai blânde pe care le-am avut în trecut şi care au influenţat cantitatea de lemn de foc pe care românii o achiziţionează. Preţul mediu de vânzare în acest an a fost de 282 lei pe metrul cub, fără TVA. E un preţ egal cu preţul pe care l-am avut şi anul trecut. Poate şi această informaţie este una de interes, având în vedere că la anumite categorii de produse în România preţurile au crescut, cel puţin cu valoarea inflaţiei”, a subliniat Fechet.

În altă ordine de idei, şeful de la Mediu a anunţat că fondul forestier naţional din domeniul public se va mări cu 4.000 de hectare, în urma achiziţiei unei păduri în judeţul Neamţ.

“O altă bucurie este şi aceea că vom reuşi foarte rapid, pentru că avem deja banii în cont, să mărim fondul forestier naţional din domeniul public al statului român cu încă 4.000 de hectare. E o pădure pe care o achiziţionăm în judeţul Neamţ de la un proprietar privat şi care, până la urmă, măreşte domeniul public al statului, ceea ce spun eu că este un lucru bun”, a susţinut Mircea Fechet.

Demarează programul de finanţare „Rabla pentru sobe”

Programul „Rabla pentru sobe” va demara în următoarele săptămâni, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) urmând să finanţeze 70% din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficiente energetic, dar nu mai mult de 10.000 de lei, a anunţat, luni, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, la Palatul Parlamentului, transmite Agerpres.

„Un alt lucru la care vreau să mă refer, pentru că are legătură cu lemnul de foc şi pentru că este o perioadă propice pentru astfel de discuţii, este cel legat de un program finanţat prin AFM, care se numeşte ‘Rabla pentru sobe’. În România, din păcate, marea majoritate a locuinţelor care se încălzesc cu lemn de foc sunt slab izolate din punct de vedere energetic, sunt ineficiente, iar despre sobele folosite pentru a încălzi aceste locuinţe nu mai vorbim. (…) Din discuţiile pe care le-am avut cu colegii mei de la AFM, în următoarele săptămâni vom începe finanţarea efectivă a acestor proiecte, vom demara acest program de finanţare. Vom finanţa 70% din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficiente energetic, dar nu mai mult de 10.000 de lei”, a afirmat ministrul.

Mircea Fechet a menţionat că, din estimările specialiştilor, randamentul mediu al unei sobe în mediul rural în România este de 20 – 25%.

„Din acest motiv, şi nu numai, am pregătit acest program-pilot în premieră în România, finanţat prin Administraţia Fondului pentru Mediu, respectiv 500 de milioane de lei, să finanţăm localităţile din cele 27 de judeţe ale României, din zona montană, aşa cum este aceasta definită de Legea muntelui. Sobele trebuie să aibă un standard european, se numeşte Eco Design, ceea ce înseamnă un randament de minimum 80%. Asta înseamnă că cei care vor beneficia de un astfel de program vor consuma poate jumătate, poate o treime din cantitatea de lemne pe care o consumă astăzi pentru a încălzi aceeaşi locuinţă”, a precizat el.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.