România se împrumută de două zile la dobânzi peste 9%, un nivel record

bani-numarati-e1608707760315 Foto: Edupedu.ro

Dobânzile plătite de România pentru împrumuturile pe termen lung au ajuns joi la un nou nivel record, de peste 9%, și au rămas peste acest prag și vineri, potrivit datelor analizate de Economedia. Împrumuturile pe termen lung, respectiv pe 10 ani, sunt un barometru pentru costul de finanțare în economie. Economiștii susțin că accelerarea costurilor de împrumut se datorează presiunilor inflaționiste și intensificării percepției de risc investițional pe piețe financiare internaționale.

Randamentul la titlurile pe 10 ani a ajuns la 9,17% joi și la 9,22 vineri, conform datelor analizate de Economedia.

Aceste costuri mari de împrumut au fost subliniate și economiștii Băncii Transilvania. „Pe piața titlurilor de stat ratele de dobândă au continuat să crească [joi, n.r.], pe scadența 10 ani cu 36 puncte bază la 9,175%, nivel record. Ministerul de Finanțe a redeschis o emisiune de obligațiuni cu scadența aprilie 2026, în volum de 400 milioane lei, dar a respins toate ofertele băncilor, pe fondul creșterii costurilor de finanțare”, arată un raport al Băncii.

„Știrile macroeconomice și intensificarea percepției de risc pe piețele financiare internaționale au contribuit la consolidarea tendinței de creștere pentru rata de dobândă la titlurile de stat pe scadența 10 ani, cu un ritm săptămânal de 10%, la nivelul record de 9,22% (plus 79,4% de la începutul anului)”, în ziua de vineri, arată alt raport al instituției financiare.

Economiștii BT susțin că nivelul ridicat al presiunilor inflaționiste și intensificarea percepției de risc investițional pe piețe financiare internaționale sunt motivele pentru care curba randamentelor din România s-a deplasat în sus în această săptămână. Aceștia susțin că evoluția a lot în convergență cu cele din SUA și Germania.

Nivelul dobânzilor „a la long” reprezintă un indicator al credibilității țării în fața investitorilor, un cost mare și în creștere însemnând că investitorii văd anumite riscuri. Totodată, nivelul ridicat al dobânzilor la care se împrumută România este îngrijorător, în contextul în care țara noastră are de finanțat în acest an un deficit de 5,8% (aproximativ 77 miliarde lei) din Produsul Intern Brut (PIB), fiind singura țară din UE în procedură de deficit excesiv. Per total, România trebuie să împrumute în acest an aproximativ 145 miliarde lei de pe piaţa internă şi externă pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriilor anterioare. Un cost mai mare al împrumuturilor înseamnă o presiune asupra datoriei publice, în creștere în ultimii ani, și care încă de la începutul acestui an a trecut de pragul de 50% din PIB (deși după revizuirea PIB a scăzut sub acest prag în martie).

Foto: Edupedu.ro

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *