România și Croația au cele mai ieftine gaze naturale din UE

nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom, germania, bulgaria Sursa foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Analiză a publicației bulgare SEGA, preluată de Rador:

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Prețul gazelor naturale în Europa variază semnificativ. Cel mai ieftin este în România și Croația, iar cel mai scump este în Portugalia și Italia, potrivit Eurostat. Care sunt motivele diferențelor mari și cum afectează prețurile renunțarea la gazul rusesc?

Prețul combustibilului albastru a crescut în a doua jumătate a anului 2024, scrie Euronews, menționând că, spre deosebire de anul critic 2022, când Rusia a invadat Ucraina și a încercat să folosească gazul ca armă împotriva Europei, acum motivul principal este altul.

„Creșterea se datorează în mare măsură faptului că taxele au revenit la nivelurile lor obișnuite în multe țări ale UE, după ce scutirea de taxe datorită crizei energetice provocate de Rusia a fost revocată”, a explicat Eurostat.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Diferențele de preț în Europa sunt cu adevărat enorme. De exemplu, pentru 100 kWh în Suedia se plătesc 18,93 euro, în Olanda – 16,71, în România – 5,41, în Croația – 4,56, în Turcia – 2,13 etc. Desigur, când vine vorba de prețuri, trebuie întotdeauna luată în considerare și puterea de cumpărare.

Per total, în cadrul CE, gazele naturale sunt cele mai ieftine în România și Croația. Acestea sunt două state membre care au reușit să își reducă dependența de Rusia, menținând în același timp prețurile scăzute datorită strategiilor lor energetice inteligente și ambițioase.

România este una dintre cele mai independente din punct de vedere energetic țări din UE și intenționează să devină complet autonomă în ceea ce privește gazele naturale. De o importanță crucială în acest sens este proiectul Neptune Deep – pentru extracție în Marea Neagră, care se așteaptă să fie operațional în 2027 și să dubleze producția de gaze naturale în România.

Croația a lansat încă din 2021 terminalul de gaze naturale lichefiate, de importanță mare, de pe insula Krk. Și intenționează să crească livrările cu 82% în următorii trei ani.

Și Bulgaria se afundă în scandaluri legat de toate proiectele energetice importante. Și are un contract celebru cu Botas, în baza căruia nu primește aproape deloc gaze, dar trebuie să plătească aproape 1 milion de leva în fiecare zi către compania turcă și asta e deja de 13 ani – fără posibilitatea de a anula acordul dezavantajos pentru partea bulgară. După cum a devenit clar deja din mai multe discuții în Adunarea Națională, termenii contractului sunt de așa natură încât gazul este foarte scump și nimeni nu vrea să-l cumpere, iar Bulgargaz este amenințată cu falimentul.

Traducerea Rador: Mirela Petrescu

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.