România va primi 1,95 de miliarde de euro de la UE prin Fondul pentru Tranziția Justă

mineri foto suceava news

România va primi 1,95 miliarde de euro după ce Parlamentul European a aprobat Fondul pentru Tranziție Justă, iar ministrul energiei, Virgil Popescu, a anunțat că banii vor fi folosiți pentru a-i ajuta pe oamenii din Valea Jiului, Oltenia și Galați.

Fondul pentru o tranziție justă, aprobat marți de Parlamentul European, va ajuta țările Uniunii să treacă mai ușor peste impactul social și economic al tranziției către neutralitatea climatică, fiind strâns legat de aplicarea Pactului verde european.

Textul a fost adoptat marți cu 615 voturi pentru, 35 împotrivă și 46 abțineri.

Pachetul cuprinde 7,5 miliarde EUR din cadrul financiar multianual 2021-2027 și 10 miliarde EUR din Instrumentul de redresare al Uniunii.

Pentru a fi eligibile, proiectele trebuie să pună accentul pe diversificarea economică, reconversia profesională sau crearea de locuri de muncă, ori trebuie să contribuie la tranziția spre o economie europeană sustenabilă, neutră din punct de vedere climatic și circulară, precizează un comunicat de presă al Parlamentului European.

Fondul va sprijini și microîntreprinderile, incubatoarele de afaceri, universitățile și institutele publice de cercetare, precum și investițiile în noile tehnologii energetice, eficiența energetică și mobilitatea locală durabilă.

Incinerarea deșeurilor nu va beneficia de sprijin prin JTF. Nu vor beneficia de sprijin nici dezafectarea sau construirea de centrale nucleare, activitățile legate de produsele din tutun și investițiile legate de combustibilii fosili.

Statele membre trebuie să redacteze planuri pentru o tranziție justă și să identifice regiunile care se confruntă cu cele mai mari dificultăți și care sunt afectate cel mai mult de aceasta pentru a direcționa acolo fondurile primite din JTF.

La inițiativa Parlamentului, va fi introdus un „mecanism de recompensare ecologică”, dacă resursele fondului vor fi majorate după 31 decembrie 2024. Aceste resurse suplimentare vor putea fi distribuite între statele membre, iar cele care reușesc să reducă emisiile industriale de gaze cu efect de seră vor primi mai multe fonduri.

O prevedere importantă este că statele membre vor avea acces deplin la JTF doar dacă adoptă angajamente la nivel național de a atinge neutralitatea climatică până în 2050. Înainte de a adopta acest obiectiv, statele membre vor putea primi doar 50% din suma care le-a fost alocată;

Care sunt cele 6 județe din România care vor beneficia de fonduri și ce spun europarlamentarii români

Județele Hunedoara, Gorj, Dolj, Galați, Prahova și Mureș sunt posibile beneficiare ale aproximativ 2 miliarde de euro, cea mai mare parte a sumei venind din JTF, iar peste 260 de milioane de euro vor fi cofinanțare națională.

Vezi aici alocarea fondurilor din Fondul pentru o tranziție justă per stat membru și metoda de alocare (EN)

Europarlamentarul Alin Mituța (USR PLUS, grupul Renew Europe) susține că Fondul pentru o Tranziție Justă are rolul de a ajuta în principal regiunile europene puternic dependente de industriile extractive pentru a face mai ușor trecerea către o economie mai diversificată și mai puțin poluantă.

„Județe precum Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Mureș și Prahova au, în proporții diferite, o economie bazată pe industrii extractive poluante și neviabile economic pe termen mediu și lung. În plus, în județe monoindustriale precum Gorjul, dependența de industria cărbunelui nu face decât să alimenteze lanțul vicios al sărăciei și al corupției, care avantajează doar “băieții deștepți”, care țin mii de oameni dependenți de aceștia, fără să aibă perspective de viitor. De aceea, avem nevoie de schimbări profunde în aceste județe pentru a ieși din această fundătură”, a declarat Alin Mituța.

Dan Motreanu (PNL, grupul PPE) precizează că fondurile vor sprijini în special investiții durabile în întreprinderi și IMM-uri, inclusiv în întreprinderi nou-înființate care au capacitatea de a genera locuri de muncă sustenabile, investiții în recalificarea profesională și incluziunea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, precum și investiții în dezvoltarea infrastructurii pentru energie verde, eficiența energetică și transport ecologic.

„Este extrem de important ca din 2024 să se asigure FJT finanțare suplimentară din sistemul de resurse proprii ale Uniunii, pentru a se atinge pragul de 40 de miliarde de euro propus în luna mai 2020 de către Comisie Europeană. Finanțarea suplimentară ar putea veni din surse precum taxa pe materialele plastice, taxarea justă a marilor giganți digitali sau resursele care vor fi generate de viitorul Mecanism de ajustare la frontieră a emisiilor”, a scris pe Facebook europarlamentaru Dan Motreanu.

Corina Crețu (Pro România, grupul S&D), fost comisar european pentru politică regională, susține că adoptarea acestui raport presupune faptul că România „se va angaja într-un dialog real și continuu cu toate părțile implicate, astfel încât cele 2,1 miliarde EUR să fie investite corect și coerent, printr-o colaborare strânsă cu cele 6 județe care vor beneficia de aceste fonduri: Hunedoara, Gorj, Dolj, Galați, Prahova și Mureș”.

„În 2017, când am lansat „Platforma pentru Regiunile Carbonifere în Tranziție” am pledat ca Valea Jiului să fie prinsă în acest proces și să beneficieze de atenția pe care o merită pentru că este una dintre puținele zone miniere din Europa cu un număr semnificativ de angajați în acest domeniu de activitate”, a precizat europarlamentarul Corina Crețu într-o postare pe Facebook.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat că banii care îi vor reveni României din Fondul pentru Tranziție Justă, 1,95 de miliarde de euro, vor fi folosiți pentru a-i ajuta pe oamenii din Valea Jiului, Oltenia sau Galați.

„Aceste fonduri vor fi folosite pentru a asigura tranziția spre o economie verde, în mod special pentru regiunile cele mai dependente de o economie bazată pe emisii de carbon. Vom folosi acești bani pentru a-i ajuta pe locuitorii din Valea Jiului, Oltenia, Galați s.a.m.d”, a anunțat pe Facebook ministrul Energiei.

Acesta a spus că a avut mai multe discuții pe marginea acestor proiecte cu Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, pentru a veni cu cele mai bune soluții.

 

Comentarii

  1. Vorbe in vânt.
    Nu se va face nimic.
    In afara unor cursuri de recalificare dăruite unor firme pretine nu sunt sanse.
    Demagogie politica!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.