În contextul intensificării controalelor ANAF, românii riscă tot mai mult să primească decizii de impunere. În situații mai grave, unde există indicii privind posibile infracțiuni de evaziune fiscală, inspectorii pot sesiza organele de urmărire penală, avertizează casa de avocatură LMVD (Laurențiu Mihai, Vicențiu Dine – Societate Civilă de Avocați). Principalele provocări identificate includ erori în comunicarea cu autoritățile fiscale și necunoașterea drepturilor și obligațiilor în cadrul procedurilor de control fiscal, primind astfel sancțiuni mai mari, în lipsa unui avocat specializat care să îi reprezinte sau să-i asiste.
Printr-un comunicat recent al ANAF se menționează intenția de a introduce un nou document oficial intitulat „somație” care impune contribuabililor obligația de a se prezenta la sediul instituției în scopul verificărilor financiare. Conform comunicatului, „somația” ar urma să fie emisă în cazurile în care contribuabilul nu a dat curs invitației inspectorilor antifraudă pentru prezentarea documentelor legale și bunurilor din patrimoniu necesare pentru stabilirea situației fiscale reale, fiind considerată o încercare de a împiedica controlul în desfășurare.
Astfel, contribuabilii care nu se prezintă la sediul ANAF și nu oferă explicațiile relevante ar putea risca pedepse cu închisoarea de până la 6 ani. Această poziție indică o intensificare a măsurilor de control și sancționare din partea autorităților fiscale.
„Cei mai mulți contribuabili nu cunosc regulile de procedură în relația cu ANAF și nu sunt familiarizați cu drepturile lor, ajungând astfel în situația de a fi sancționați mai sever. Numărul controalelor ANAF s-a dublat în ultimii ani, fiind vizate atât persoane fizice, cât și firme. În absența asistenței juridice specializate, contribuabilii pot face erori involuntare, pot întâmpina dificultăți în înțelegerea terminologiei fiscale și în explicarea situației lor personale. Aceste aspecte pot avea consecințe drastice, determinând impozite mai mari și posibile amenzi”, explică Laurențiu Mihai, avocat specializat în Drept fiscal și partener fondator al casei de avocatură LMVD.
Cu titlu de exemplu, veniturile din criptomonede reprezintă un subiect de interes major pentru autoritățile fiscale. ANAF monitorizează îndeaproape tranzacțiile cu active digitale și se așteaptă ca investitorii să declare și să plătească impozite pe orice câștiguri sau venituri obținute din aceste active. Activitățile de videochat nefiscalizate sunt, de asemenea, în vizorul autorităților. În perioada 2022-2024, ANAF a identificat peste 270 de persoane fizice implicate în activități de videochat, care au obținut venituri de aproximativ 400 de milioane de lei, după cum a scris Economedia AICI. În același timp s-au intensificat controalele la firme pe diverse spețe, implicit e-Factura și RO e-Transport.
Cum greșesc românii în cazul unui controlul ANAF și ce trebuie să facă
Atunci când sunt vizați de un control ANAF, contribuabilii sunt de regulă informați printr-o notificare oficială prin care li se aduce în vedere să pună la dispoziția organului fiscal documente justificative și explicații, și chiar să se prezinte la sediul ANAF. Există și controale inopinate la sediul firmelor vizate sau chiar la domiciliul persoanelor fizice care realizează venituri din activități comerciale nedeclarate.
Greșeala principală pe care o fac românii este că refuză să pună la dispoziția ANAF documentele justificative și explicațiile solicitate sau ignoră acest lucru fără să fie conștienți de consecințe. În plus, în interacțiunea cu organele fiscale, contribuabilii oferă răspunsuri în dezavantajul lor. Situația este cu atât mai îngrijorătoare pentru români cu cât, potrivit unui sondaj EY, ANAF nu a ținut cont de punctele de vedere ale contribuabililor față de concluziile din proiectul de raport de inspecție în 75% din cazuri. Astfel, devine primordial să consulte un specialist în domeniu, de exemplu un avocat care să îi reprezinte pe contribuabili, persoane fizice sau juridice, în relația cu ANAF.
„În contextul unui control fiscal, foarte mulți contribuabili adoptă o atitudine necooperantă față de ANAF, ceea ce poate agrava semnificativ situația lor. Este esențial să se înțeleagă că, în relația cu autoritățile fiscale, nu există un “drept la tăcere” similar celui din procedurile penale. Lipsa de colaborare cu organul fiscal poate avea consecințe serioase. Conform legislației în vigoare, ANAF are dreptul de a estima veniturile contribuabilului în cazul în care acesta nu furnizează informațiile necesare. Această estimare poate conduce la obligații fiscale mult mai mari decât cele reale, precum și la posibile amenzi sau chiar acuzații de natură penală. Colaborarea cu organul fiscal nu este doar o obligație legală, ci și un drept al contribuabilului. Aceasta oferă posibilitatea de a prezenta situația financiară reală și de a evita estimări nefavorabile. Asistența juridică specializată în drept fiscal poate fi crucială în aceste situații, prevenind erori care ar putea agrava situația contribuabilului. Este important de menționat că rolul avocatului nu este de a eluda obligațiile fiscale legale sau de a “scăpa” contribuabilul de consecințele nerespectării legii. În schimb, asistența juridică este menită să asigure o impozitare corectă, evitând interpretări și reîncadrări abuzive ale organului fiscal. Astfel, se asigură respectarea drepturilor contribuabilului în procesul de control fiscal”, explică Laurențiu Mihai, avocat specializat în Drept fiscal și partener al casei de avocatură LMVD.
Intensificarea controalelor
Având în vedere numărul mare de controale ANAF în acest an și nevoia de reducere a deficitului bugetar, casa de avocatură LMVD avertizează că acțiunile de control vor continua și se vor intensifica în viitor.
De asemenea, în ultima perioadă se observă o tendință îngrijorătoare din partea legiuitorului de a trata abaterile fiscale cu măsuri din ce în ce mai drastice, care se apropie de sfera dreptului penal. Astfel, comportamente fiscale corespunzătoare din partea contribuabililor par fi transformate din ce în ce mai des în infracțiuni. Un exemplu recent al acestei tendințe este propunerea de a înlocui „invitația” în „somație”. Această schimbare ar facilita posibilitatea ANAF de a sesiza organele penale în cazurile de presupusă evaziune fiscală. Prin această măsură, contribuabilii care nu se conformează solicitărilor de verificare fiscală în termen de 15 zile de la primirea somației ar putea fi expuși riscului unor pedepse cu închisoarea de până la 6 ani.