Românii se clasează pe locul doi printre străinii care înființează companii în Marea Britanie: în 2021 aproape 100.000 de antreprenori

Magazine românești în Londra Magazine românești în Londra foto: Petru Clej

În 2021 aproape 100.000 de români erau fondatori activi în ultimii cinci ani ai unor companii în Marea Britanie, locul doi între cetățenii străini după cei din Republica Irlanda la acest capitol, potrivit site-ului Tide.

În pofida Brexit, numărul celor din Uniunea Europeană care au înființat afaceri în UK a atins un număr record în 2020 – 711.871 (11,2% din total) dintre care 98.343 cetățeni români.

Creșterea accentuată a numărului fondatorilor de afaceri din România în ultimii ani este semnificativă. Cu salariile medii românești de aproximativ o treime din salariile din Marea Britanie, este clar că mulți români au șanse mari de a-și spori veniturile mutându-se în Marea Britanie. În timp ce unii oameni vizitează Marea Britanie temporar pentru a lucra, o mulțime de români se deplasează, de asemenea, cu familiile lor și prind rădăcini acolo.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Majoritatea fondatorilor români sunt în jur 30-40 de ani, iar o majoritate semnificativă sunt bărbați – femeile reprezintă doar 17,6% din toți fondatorii români. Acest lucru nu este surprinzător, având în vedere prevalența construcțiilor în statistici – o industrie care rămâne predominant masculină.

Construcțiile și transporturile domină activitățile pentru fondatorii români. Acest lucru reflectă un articol din UK Construction Online care sugerează că lipsa de competențe existentă în Marea Britanie nu este un secret … talentul UE reprezintă în prezent 8% din forța de muncă din industria construcțiilor’ ” scrie Tide.

Potrivit datelor publicate de Oficiul Național de Statistică în anul încheiat la 1 iulie 2020 s-au aflat în UK 404.000 de cetățeni români. Numărul cetățenilor români care depuseseră cerere de rezidență în temeiul Schemei de stabilire la 31 decembrie 2020 era de 836.980, dintre care 760.940 au fost procesate, dintre care peste 730.000 au fost aprobate (96%).

Din total 34% au obținut statut stabilit (rezidență permanentă – pentru cei cu minimum cinci ani în UK), 62% statut prestabilit (rezidență temporară – pentru cei cu mai puțin de cinci ani în UK) și 4% au fost respinși.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: