Romgaz a finalizat achiziția pachetului Exxon în proiectul de la Marea Neagră. Ministrul Energiei: Sper că Petrom și Romgaz vor lua cât mai curând decizia finală de investiție

sonda offshore sursa ExxonMobil Foto: Sondă offshore / ExxonMobil

Compania de stat Romgaz a anunțat, luni, că a finalizat tranzacția pentru achiziția pachetului ExxonMobil în proiectul de exploatare a gazelor de la Marea Neagră, potrivit unui anunț al companiei la Bursa de Valori București (BVB).

Tranzacția finalizată astăzi, 1 august 2022, a fost condiționată de îndeplinirea condițiilor suspensive prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare încheiat la dată de 3 mai 2022 între Romgaz și vânzători. Toate condițiile suspensive au fost îndeplinite cu succes, în raport cu prevederile din contract, a transmis compania.

Directorul General al Romgaz, Aristotel Jude, a declarat: „Finalizarea cu succes a tranzacției este o realizare deosebită în portofoliul de business al Romgaz. Proiectul Neptun Deep are o însemnătate importantă și strategică pentru România în vederea asigurării securității energetice a țării noastre, mai ales în actualul context geopolitic. Suntem determinați să trecem la etapă de dezvoltare-exploatare în cel mai scurt timp, alături de partenerul nostru. Mulțumesc echipei Romgaz pentru eforturile susținute în vederea îndeplinirii acestui obiectiv strategic al companiei noastre, precum și tuturor părților implicate în această tranzacție.”

La rândul sau, Directorul Economic al Romgaz, Răzvan Popescu, a declarat: „Tranzacția reprezintă o investiție importantă realizată de Romgaz, în linie cu strategie de dezvoltare a companiei. În perioada imediat următoare vom continuă realizarea formalităților necesare în vederea asigurării nevoii de finanțare a cotei de participare a Romgaz la dezvoltarea proiectului Neptun Deep.”

Și ministrul Energiei Virgil Popescu a transmis, ulterior, că „finalizarea cu succes a achiziției de către Romgaz a participației Exxon în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră este un pas important în obținerea independenței energetice a României, într-un moment dificil nu doar pentru țara noastră, ci pentru întreaga Europă”.

Sursa foto: Facebook/Virgil Popescu

„În condițiile în care statul român a adoptat și Legea Offshore, iar gazul a fost introdus în taxonomia UE, am speranța că Petrom și Romgaz vor lua cât mai curând decizia finală de investiție pentru proiectul Neptun Deep, astfel încât românii să beneficieze de gazele din Marea Neagră. România poate deveni un furnizor important de securitate energetică pentru Europa în următorii ani”, a afirmat ministrul Energiei.

Reamintim însă că Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, a declarat, săptămâna trecută, că firma este gata să facă tot ceea ce este necesar pentru a progresa și a aduce gaze prin proiectul Neptun Deep, însă ea a cerut în continuare clarificări suplimentare din partea autorităților în ceea ce privește legea offshore. (Detalii, AICI)

Contractul prin care Romgaz achiziționează participația deținută de compania americană ExxonMobil în perimetrul Neptun din Marea Neagră a fost semnat la începutul lunii mai. Tranzacția în valoare de circa un miliard de euro fusese aprobată de acționarii Romgaz încă din 10 decembrie 2021.

Anterior, ExxonMobil şi OMV Petrom au fost parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi.

Romgaz devine acum partenerul OMV Petrom, după finalizarea achiziției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *