Romgaz acordă contracte de 100 de milioane lei pentru foraj sonde și extracție gaze în zona Caragele unei firme cu afaceri de 10 milioane lei, înființată în Canada pentru a lucra în România

sonda

Producătorul de gaze Romgaz, controlat de stat, a acordat două contracte totalizând 96 milioane lei pentru montare sonde și extracție gaze firmei N.A. Solid Petroserve Ltd., subsidiara din România a companiei canadiene cu același nume. Sondele vor fi amplasate în zona Caragele unde se află cel mai mare zăcământ de uscat al României(30 de miliarde metri cubi), țin de filialele Mureș și Mediaș ale Romgaz și au, potrivit caietului de sarcini al licitației,  presiuni la capul de erupție ridicate. Gazele extrase vor fi livrate acolo unde indică beneficiarul lor, adică Romgaz, iar producția maximă estimată este de până la 600.000 metri cubi. Contractul are o durată de 26 de luni.

Solid Petroserve a fost unicul participant la licitație, al cărei caiet de sarcini a fost redactat de Morched Guettat, managerul unității de proiect Caragele, și de Dardu Bănică, inginer șef operare. Guettat este șeful proiectului Caragele din 2021, dar lucrează în România din 2014, fiind director de producție la gigantul american Schlumberger, subsidiara din Mediaș, în perioada 2014 – 2019.

Solid Petroserve este în România din 2014. A fost înființată în Calgary de Robert Louis Fox și este condusă local de Alin Mihail Dumitrescu. Anul trecut, a avut afaceri de 11 milioane lei și un profit tot de 11 milioane lei, cu 36 de angajați. În 2021 și 2022, profitul a fost insignifiant. Firma are datorii de aproape 30 de milioane lei iar, potrivit Termene.ro, are un risc de insolvență foarte mare – scor insolvență 1,65

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Mergând pe site-ul firmei –mamă din Canada, citim că a fost înființată în 2002 pentru a oferi servicii conexe industriei de gaz și petrol. Inițial a activat în Tunisia, apoi a înființat o a doua bază de operațiuni în Ploiești, România. În prezent, compania operează exclusiv prin intermediul subisidiarei din România.

Caragele Deep este cel mai așteptat proiect de uscat al României din domeniul gazelor naturale. Aici Romgaz a descoperit cele mai mari rezerve de pe teritoriul național, estimate la circa 30 de miliarde de metri cubi, adică de trei ori consumul național anual al României. De aici se extrag deja gaze, însă cantitățile mari sunt la adâncime mare și nu au început încă să fie extrase. Într-un răspuns remis Economedia.ro în 2022, Romgaz preciza, cu privire la dinamica proiectului „Caragele”:

„Zăcământul comercial Caragele, jud. Buzău, se află deja în exploatare din anul 2009, proces cu caracter continuu de dezvoltare pe măsura identificării de noi acumulări de hidrocarburi. Acumulările de hidrocarburi din zăcământul Caragele sunt situate la diferite trepte de adâncime:

Cele situate la adâncimi cuprinse între 1500-3600m, care au fost introduse în exploatare treptat în timp, începând cu anul 2009 – momentul la care a început exploatarea comercială a zăcământului Caragele,

Cele situate cu adâncimi cuprinse între 3300-5075m, acumulări de adâncime mare (”Caragele Deep”), descoperite în anii 2015-2016 prin intermediul a 2 sonde de explorare. Exploatarea comercială a acumulărilor de hidrocarburi din Caragele Deep a început în anul 2019.

În zona de mare adâncime (Caragele Deep), lucrările de explorare–evaluare sunt încă în desfăşurare şi reprezintă o zonă cheie de investiții pentru Romgaz în scopul identificării de noi resurse de hidrocarburi și de dezvoltare.

Romgaz realizează toate formalitățile necesare și utile pentru lansarea procedurilor de achiziție lucrări în vederea săpării a minim 6 sonde de explorare în Caragele Deep până la sfârșitul anului 2024(posibil ca Solid Petroserve să fie parte a acestui program).

Producția realizată în anul 2021 din zăcământul Caragele a reprezentat 7,5% din producția totală de gaze naturale şi 84% din producţia totală de condensat înregistrată de Romgaz, fiind al doilea zăcământ, ca pondere a producţiei, dintre zăcămintele aflate în portofoliul Romgaz, a mai spus compania.

Romgaz produce puțin peste jumătate din tot gazul românesc. Celălalt mare producător este Petrom. Consumul anual național se ridică la circa 10 miliarde metri cubi, din care 85% vine din producția locală.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: