Producătorul național de gaze Romgaz a scos la licitație în SICAP un contract de 2,4 milioane lei pe trei ani pentru contractarea de servicii de consultanță în vederea alinierii la cerințele UE privind reducerea emisiilor de metan. Firma aleasă va trebui să spună Romgaz ce are de făcut ca să se conformeze cerințelor UE, contribuind astfel la reducerea efectelor echimbărilor climatice. În principal, consultantul va trebui să facă o evaluarea complete a instalațiilor operate de Romgaz, să vadă cele cu pierderi și cum se poate face reparația/înlocuirea lor.
„Conform strategiei pentru perioada 2021-2030, S.N.G.N. Romgaz S.A., poate contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin optimizarea proceselor operaționale și creșterea eficienței energetice a instalațiilor.
În special, emisiile fugitive (emisiile de metan prin scurgeri) trebuie reduse prin sisteme de detectare a scurgerilor, prin asigurarea integrității echipamentelor și a instalațiilor de proces și nu în ultimul rând prin actualizarea practicilor de operare.
Ca urmare a acțiunilor de detectare, eliminare și monitorizare a emisiilor de metan, cantitatea de gaze cu efect de seră, care se pierde ocazional se reduce, ajutând astfel la diminuarea schimbărilor climatice cauzate de acestea”, descrie Romgaz achiziția.
Implementarea planuluid e reducere a emisiilor se face etapizat, după cum urmează:
- În termen de 9 luni de la data intrării în vigoare a regulamentului, operatorii prezintă autorităților competente un program de depistare a scăpărilor de gaze și eliminare a lor, care detaliază conținutul anchetelor și al activităților, inclusiv calendarele specifice, care trebuie efectuate în conformitate cu cerințele regulamentului.
În cazul în care se aduc modificări programului de depistare a scăpărilor de gaze și de eliminare a lor, operatorii prezintă din nou programul autorităților competente cât mai curând posibil.
- În termen de 18 luni de la data intrării în vigoare a regulamentului, operatorii prezintă autorităților competente un raport care conține cuantificarea emisiilor de metan la nivel de sursă estimate, utilizând cel puțin factori de emisie generici, pentru toate sursele potențiale de emisii.
- În termen de 24 de luni de la data intrării în vigoare a regulamentului, operatorii prezintă, de asemenea, autorităților competente, un raport care conține cuantificarea emisiilor de metan la nivel de sursă pentru activele exploatate. Raportarea la un astfel de nivel poate implica utilizarea măsurării la nivel de sursă și a eșantionării ca bază pentru stabilirea factorilor de emisie specifici utilizați pentru, cuantificarea emisiilor.
- În termen de 36 de luni de la data intrării în vigoare a regulamentului și ulterior, până la data de 31 mai a fiecărui an, operatorii prezintă autorităților competente un raport care conține cuantificarea emisiilor de metan la nivel de sursă pentru activele exploatate, completată cu măsurători ale emisiilor de metan la nivel de amplasament, îmbunătățind astfel evaluarea estimărilor la nivel de sursă agregate în funcție de amplasament.
Ofertele din partea consultanților interesați să consilieze Romgaz se așteaptă până în 14 februarie. Selectarea ofertei câștigătoare se face în funcție de preț și de experiența echipei de proiect.
Romgaz este cel mai mare producător de gaze din România. Este controlat de stat, prin ministerul Energiei.