Romgaz are ca obiectiv săparea a 40 de sonde, până în 2025, și își face stocuri de materiale pentru foraj

sonda

Producătorul de gaze controlat de stat Romgaz a scos la licitație în SICAP, chiar de 1 ianuarie, două contracte-cadru, de 26, respectiv 36 milioane lei, pentru achiziția de echipamente aferente operațiunilor de foraj sonde –  țevi de oțel, capete de coloană și capete de erupție, necesare pentru efectuarea programului 2023 – 2025 care presupune săparea a circa 40 de noi sonde de cercetare/explorare. Sondele vor fi de mică, medie dar și mare adâncime, între 1.300 și 5.300 metri, iar punerea lor în funcțiune va conduce la accesarea unor noi surse de gaz și reducerea declinuloui natural al producției.

„Achiziția este necesară întrucât în stocurile Romgaz o gamă din aceste echipamente nu există, iar pentru asigurarea continuității activității de explorare este necesară achiziția acestora”, citim în descrierea licitației.

Capetele de coloană sunt echipamente de suprafață care contribuie la construcția sondelor. Rolul lor este de a ancora, suspenda și etanșa coloanele de burlane de tubaj care consolidează pereții găurilor de sondă.

Ofertele se deschid în 14 februarie, departajarea lor se face în funcție de preț și garanția acordată produselor. Contractul-cadru este valabil în perioada 2023 – 2025.

Romgaz, având ca acționar majoritar statul român, produce puțin peste jumătate cantitatea de gaz extrasă în România. Pentru anul 2022, într-o adresă înaintată Ministerului Energiei, Romgaz estimează realizarea unei producţii de gaze naturale de 4.94 miliarde de metri cubi. Comparativ cu producţia înregistrată în anul 2021 – 5.03 miliarde metri cubi, declinul de producţie estimat pentru  anul 2022 este de 1,8%, mai mic cu 0,6 % decât declinul de 2,5% prevăzut în stategia de  dezvoltare 2021-2030.

Producţia de gaze naturale pe anul 2022 a fost impactată de declinul natural de producţie al zăcămintelor, de oprirea din producţie a sondelor din zona Snagov din cauza problemelor cu  viiturile de nisip şi de contextul economic şi geopolitic generat de criza energetică şi războiul din vecinătate. Au fost sincope în aprovizionarea cu materiale şi echipamente, generând întârzieri în achiziţia de piese, precum şi dificultăţi în derularea contractelor de lucrări, care au condus la întârzieri majore la introducerea în exploatare a unor noi capacităţi de producţie care ar fi putut diminua, și mai mult, declinul de producţie.

Romgaz, conform adresei citate, aplică următoarele măsuri în vederea asigurării unui nivel de producţie cât mai ridicat: identificarea de noi oportunităţi de creştere a nivelului de producţie cu implementare imediată (de ex.: prioritizarea activităţilor de reparaţii capitale, introducerea în exploatare  experimentală a unor sonde noi); continuarea derulării proiectelor de reabilitare a principalelor zăcămintelor mature de gaze  naturale; efectuarea optimizată a operațiilor de mentenanță zilnică în cele peste 3000 de sonde  aferente zăcămintelor comerciale din portofoliul companiei; conectarea sondelor noi sau a celor aflate în conservare la infrastructura productivă; efectuarea a peste 150 de lucrări tehnologice în sonde în fiecare an; accelerarea efectuării lucrărilor de foraj de exploatare prevăzute în programele de  exploatare petrolieră încheiate cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale.

Fără aceste măsuri, mai spun reprezentanții Romgaz, declinul de producție înregistrat ar fi avut în anul 2022  valori de peste 7%, deoarece 90% din zăcămintele comerciale exploatate de către Romgaz sunt mature, depletate, cu un declin de producție natural accentuat cuprins între 7-13%, se specifică în nota companiei.

Comentarii

  1. Pe prompteriste le inteleg ca nu fac diferenta intre milion si miliard dar intr=o revista de profil nu. Productie de gaze a ROMGAZ este de cca 5 miliarde de metri cubi si nu milioane cum este scris in articol.

    In rest numai de bine.

  2. Și cu gazul ce va face societatea cu acționariat majoritar de stat? Va încheia un contract ” de vânzare” cu imperiul habsburgic?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *