Producătorul național de gaze Romgaz, care urmează să devină în curând și furnizor pentru clienții casnici din România, își extinde acum acest obiectiv și în Republica Moldova.
Compania vrea să înființeze o subsidiară în Republica Moldova, denumită Romgaz Furnizare M S.R.L., cu sediul în Chișinău și obiect de activitate comercializarea gazelor naturale prin conducte. Conducerea companiei solicită aprobarea acționarilor pentru această inițiativă în ședința AGEA din 29 aprilie.
De asemenea, Romgaz vrea să achiziționeze un pachet de acțiuni/ active/ în cazul unui transfer de business de la o societate care activează în domeniul energiei regenerabile. Astfel, se cere acordul acționarilor pentru servicii juridice de consultanță,, de asistență și/sau de reprezentare externă a companiei în acest sens.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Totodată, potrivit Bugetului de Venituri și Cheltuieli, pentru anul 2025 compania își propune realizarea unui program de investiții cu un buget total de 5.414.432 mii lei format din cheltuieli cu investițiile în sumă de 5.088.782 mii lei, din care: investiții Romgaz în sumă de 1.289.598 mii lei; finanțare Romgaz Black Sea Limited în sumă de 3.799.184 mii lei;rambursări de credite în sumă de 325.650 mii lei.
Bugetul programului de investiții pentru 2025 a fost fundamentat în principal pe obiective strategice. Acestea vizează creșterea portofoliului de rezerve și resurse (onshore și offshore), compensarea declinului natural al producției de gaze naturale și producerea de energie electrică, astfel:
- finanțare acordată de SNGN Romgaz SA către filiala Romgaz Black Sea Limited pentru susținerea activității curente și a dezvoltării perimetrului Neptun Deep;
- menținerea actualei participații în cazul Lukoil (12,2%);
- continuarea lucrărilor de cercetare geologică prin forarea unor noi sonde de explorare;
- dezvoltarea potențialului de producere energie electrică prin: continuarea și finalizarea construirii Centralei Electrice cu Ciclu Combinat cu turbine cu gaze – Iernut și realizarea unui Parc Fotovoltaic cu o putere instalată de aproximativ 50 MW;
- modernizarea și retehnologizarea echipamentelor și instalațiilor de intervenții și operații speciale la sonde, reechipări/reactivări-reparații capitalizabile, modernizări ale stațiilor de uscare și stațiilor de comprimare;
- achiziția de noi echipamente și instalații performante specifice activității de bază; achiziția de utilaje specifice pentru asigurarea transportului tehnologic și mentenanței activității de bază și menținerea în condiții optime a infrastructurii de drumuri în câmpurile de gaze.