Roverul Perseverance a produs oxigen pe Marte

Roverul Perseverance NASA

Roverul NASA Perseverance a transformat dioxidul de carbon din atmosfera lui Marte în oxigen, o premieră pe o altă planetă, a anunțat miercuri agenția spațială americană, citată de Le Figaro.

Experimentul a avut loc în 20 aprilie și NASA speră că această reușită ar putea ajuta la pregătirea terenului pentru explorarea planetei roșii de către oameni.

„Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment” (Moxie) folosește electricitate și procese chimice pentru a scinda moleculele de CO2, producând oxigen și monoxid de carbon. Pentru prima sa experiență, Moxie a produs 5 grame de oexigen, suficiente pentru a permite unui astronaut cu activitate normală să respire zece minute.

Conceput de prestigiosul Massachusetts Institute of Technology (MIT), Moxie a fost construit din materiale rezistente la căldură pentru a putea tolera temperaturi de 800 de grade Celsius necesare funcționării sale. Potrivit inginerului MIT Michael Hecht, un Moxie de o tonă – cel de pe Marte cântărește 17 kilograme – ar putea produce cele 25 de tone de oxigen necesare unei rachete pentru a decola de pe Marte. Producerea de oxigen pornind de la atmosfera lui Marte, formată în proporție de 96% din dioxid de carbon, s-ar putea dovedi mai eficientă decât extragerea de gheață de sub suprafața planetei pentru producerea de oxigen prin electroliză.

Perseverance a aterizat pe suprafața lui Martie în 18 februarie, cu misiunea principală de a căuta urme vechi de viață.

NASA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *