Rubla digitală reprezintă viitorul pentru sistemul financiar al Rusiei (guvernatoarea băncii centrale)

Ruble

Monedele digitale reprezintă viitorul pentru sistemele financiare, în condițiile în care economia se mută în domenliul online, a declarat, pentru cnbc.com, guvernatoarea băncii centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina.

Există o nevoie pentru sisteme de plată rapide și ieftine iar monedele digitale emise de băncile centrale pot umple acest gol, spune ea.

“Cred că este viitorul pentru sistemul nostru financiare deoarece se corelează cu dezvoltarea economiei digitale,” crede Elvira Nabiullina.

Moscova a prezentat pentru consultare publică un proiect legat de rubla digitală în noiembrie și vizează un prototip funcțional până la sfârșitul acestui ani. Testele ar urma să demareze anul viitor, a subliniat Nabiullina.

“Vom merge pas cu pas, deoarece este un proiect foarte dificil, din punct de vedere tehnologic, legal,” a adăugat ea.

Monedele digitale ale băncilor centrale sunt diferite de criptomonedele precum bitcoinul. Acestea sunt emise și controlate de autorități iar valoarea unei ruble digitale va fi aceeași cu cea a unei ruble reale.

Criptomonedele erau ilegale în Rusia până anul trecut, dar nici în prezent nu pot fi folosite pentru a efectua plăți.

O serie de bănci centrale din întreaga lume dezvoltă monede digitale suverane, cu scopul declarat de a ușura tranzacțiile transfrontaliere.

Nabiullina avertizează însă că vor exista provocări în identificarea unor “soluții comune” între sisteme care se dezvoltă independent în diferite țări.

“Dacă fiecare bancă își creează propriul sistem, sisteme tehnologice cu standarde locale, va fi foarte dificil de creat unele interacțiuni între sisteme pentru a facilita toate plățile transfrontaliere,” argumentează ea.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *