Rubla şi-a revenit de la minimele de două luni, iar acţiunile ruseşti şi-au redus din pierderile declanșate de decizia lui Putin de a ordona mobilizarea militară

rubla ruseasca Sursă foto: Unsplash

Rubla şi-a revenit de la minimele de două luni, iar acţiunile ruseşti şi-au redus pierderile, miercuri, după căderile declanşate de decizia preşedintelui Vladimir Putin de a ordona prima mobilizare militară a Rusiei după cel de-al Doilea Război Mondial, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Putin a spus că a semnat un decret privind mobilizarea parţială, escaladând semnificativ ceea ce Rusia numeşte ”o operaţiune militară specială” în Ucraina şi a avertizat că Moscova va răspunde cu puterea întregului său arsenal dacă Occidentul va continua cu ceea ce el a numit ”şantajul nuclear”.

Rubla a scăzut cu 0,2%, la 60,69 unităţi pentru un dolar, după ce în timpul tranzacţiilor a coborât până la 62,7975 unităţi pentru un dolar, cel mairedus nivel atins din 7 iulie.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Moneda a inversat pierderile timpurii pentru a fi tranzacţionată în creştere cu 0,7%, la 60,15 la euro, şi a crescut cu 0,8% faţă de yuan, la 8,577.

Rubla a fost cea mai performantă monedă din lume în acest an, susţinută de măsurile de control al capitalului lansate de banca centrală în încercarea de a opri vânzările în masă.

Mişcarea de mobilizare a lui Putin şi avertismentul către Occident au făcut ravagii şi pe pieţele globale, investitorii, căutând refugiu în activele sigure, în timp ce lira sterlină a atins un nou minim al ultimilor 37 de ani faţă de dolar.

Geopolitica a dominat pieţele ruseşti la începutul sesiunii, dar analiştii şi oficialii au minimizat impactul. În ziua deschiderii unui forum bancar la Kazan, Anatoli Aksakov, şeful comitetului financiar al Dumei de stat, a declarat că s-a discutat despre mobilizare la o reuniune a asociaţiei bancare ruse.

”Nu am discutat probleme legate de mobilizare şi personalul băncilor. Viaţa financiară urmează acelaşi regim ca înainte de anunţarea operaţiunii speciale”, a spus Aksakov reporterilor.

Indicii bursieri din Rusia au scăzut, continuând o scădere care a început marţi, pe măsură ce zvonurile despre o posibilă mobilizare s-au răspândit, giganţii energetici Rosneft şi Gazprom pierzând la un moment dat în jur de 12% fiecare, înainte de a se stabili la un nivel aflat cu aproximativ 5,6% şi, respectiv, cu 2,8% mai joi.

Indicele de referinţă MOEX, bazat pe ruble, a atins cel mai scăzut nivel din 24 februarie, ziua în care Rusia a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina, înainte de a reduce unele pierderi.

Analiştii Tinkoff Investments au spus că a fost cea mai mare scădere a MOEX din 24 februarie, când indicele a pierdut mai mult de 30% într-o singură zi. Indicele MOEX a scăzut cu 3,8%, la 2.130,7 puncte, după ce a atins anterior un minim de 2.002,73 puncte. Indicele RTS, denominat în dolari, a scăzut cu 4,1%, până la 1.106,8 puncte, după ce a atins mai devreme cel mai redus nivel din 27 aprilie.