Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, au abordări diferite pe teme bugetare, notează Constantin Rudnițchi, într-o opinie rfi.fr, după o conferință de presă comună susținută miercuri. Astfel, prim-ministrul a insistat asupra ideii că anul acesta vor crește pensiile. Pe de altă parte, ministrul Finanțelor a declarat explicit, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Digi 24, că anul acesta pensiile și salariile bugetare nu vor fi indexate.
Tonurile pe care le folosește premierul sunt diferite: o dată poți înțelege că pensiile vor crește în toamna anului acesta, altădată că vor crește după prima rectificare bugetară și în altă formulare premierul spune că dacă bugetul va avea încasări mai mari decât cele așteptate atunci pensiile vor crește.
România are mari probleme bugetare și ca atare guvernul trebuie să echilibreze finanțele publice, dar cei mai mulți politicieni cresc cheltuielile bugetare în mod iresponsabil, arată analiza RFI, care amintește că în 2024 deficitul bugetar a ajuns de la 5% (atât cât era programat la începutul anului 2024) la 8,6% din PIB (deficitul bugetar cu care se va încheia anul trecut).
“Faptul că premierul Ciolacu întreține iluzii care nu se bazează pe nimic rațional din punctul de vedere al bugetului este o mare greșeală. De altfel, prezența repetată a lui Marcel Ciolacu pe rețeaua Tik Tok dă senzația că premierul nu este racordat la temele importante ale economiei românești din acest an. Spre deosebire de premierul Ciolacu, ministrul finanțelor Tanczos Barna are o abordare rațională”, conform analizei rfi semnate de Constantin Rudnițchi.
Ministrul a declarat explicit, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Digi 24 că anul acesta pensiile și salariile bugetare nu vor fi indexate. Ministrul finanțelor a adus și argumente, pe de o parte, pentru că programul de guvernare prevede măsura de înghețare a acestor capitole de cheltuieli în anul 2025, iar, pe de altă parte, pentru că atingerea țintei de deficit bugetar de 7% din PIB nu va fi simplu de atins.
Înțelegerea coaliției de guvernare de a îngheța pensiile și salariile plătite din fonduri publice este pusă sub semnul întrebării chiar de prim-ministrul guvernului României.
“Suntem într-o situație cel puțin delicată: ministrul finanțelor este nevoit să îl contrazică pe premier. Evident, într-o guvernare normală, unul dintre ei ar trebui să plece din Executiv.
Ministrul Finanțelor a făcut o serie de declarații care arată responsabilitate. Este vorba, de exemplu, despre ideea că Ministerul Finanțelor va construi un buget care nu va umfla veniturile și va ține sub control cheltuielile. De asemenea, insistența lui Tanczos Barna pentru respectarea deficitului bugetar de 7% din PIB asumat în documentele transmise Comisiei Europene este esențială. La fel, este salutară ideea că investitorii și finanțatorii României pot câștiga încredere doar dacă guvernul își va respecta angajamentele bugetare asumate”, conform analizei rfi.
“Desigur, nu trebuie să ne pripim cu concluziile. Sunt destule semne de întrebare legate de buget, cele mai mari fiind construcția pe baza unei creșteri economice de 2,5% și ideea că nu va mai fi nevoie de creșteri de taxe și impozite. Deocamdată, însă, ministrul finanțelor ne oferă motive de speranțe. Tanczos Barna nu seamănă până acum cu Adrian Câciu sau Marcel Boloș, care, fiecare în parte, au făcut „praf” bugetul de stat. Rămâne doar ca viitorul apropiat să ne confirme prima impresie despre ministrul finanțelor”.