Rusia a relansat producția automobilului sovietic Moskvici la fosta uzină Renault / Primele mașini vor fi gata în luna decembrie / În acest an, rușii vor produce 600 de vehicule

Moskvitch 2140  1976 -1988. Moskvici

După o pauză de două decenii, Rusia a relansat miercuri producția mărcii Moskvici, din epoca sovietică, la o uzină din apropierea Moscovei la care a renunțat constructorul auto francez Renault, a anunțat Ministerul rus al Industriei și Comerțului, citat de Reuters

Renault a vândut în luna mai participația sa majoritară la producătorul auto Avtovaz statului rus pentru doar o rublă, dar cu o opțiune de răscumpărare pe șase ani. Și-a vândut uzina, redenumită acum Fabrica de Automobile Moskvici din Moscova, pentru încă o rublă.

Cu doar 600 de vehicule programate pentru producție în acest an, este puțin probabil ca relansarea să modifice perspectivele sumbre ale industriei în general, ale cărei vânzări anuale ar putea încheia anul sub 1 milion pentru prima dată în istoria modernă a Rusiei.

Ținta finală de a produce 100.000 de vehicule Moskvici pe an, dintre care unele vor fi electrice, este mult sub media industriei pentru o uzină auto, care se situează între 200.000-300.000 de unități. Tesla produce 22.000 de mașini pe săptămână la uzina sa din Shanghai.

“Primele mașini Moskvici vor ieși de pe linia de producție în decembrie 2022”, a declarat într-un comunicat producătorul de camioane Kamaz, partenerul tehnologic al uzinei.

Moskvici (“moscovitul”) reînviat ar putea reveni cu o întorsătură. Reuters citează surse care susțin că platforma de design, inginerie și producție a producătorului auto chinez JAC va fi folosită pentru a produce marca.

Sancțiunile occidentale impuse de campania militară a Moscovei în Ucraina au îngreunat foarte mult accesul la componente fabricate în străinătate, în timp ce mulți producători auto străini au plecat. Kamaz și guvernul au stabilit noi lanțuri de aprovizionare, dar nu au dezvăluit detalii.

“Sarcina pentru viitorul apropiat este de a stabili procese de asamblare a nodurilor mici cu implicarea furnizorilor locali până la sfârșitul anului 2023”, a declarat ministrul Industriei și Comerțului, Denis Manturov.

Ministerul a precizat că lansarea producției la scară largă va oferi locuri de muncă pentru aproximativ 40.000 de persoane în plus.

Vânzările modelului Moskvici 3, descris ca fiind un crossover urban cu motor pe benzină și cutie de viteze automată sau manuală, vor începe în decembrie, a precizat ministerul.

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *