Rusia ar putea cumpăra yuani, rupii și lire turcești pentru fondul de rezervă, spune banca centrală

Banca centrala a Rusiei a Sursa foto: cbr.ru

Rusia ia în considerare cumpărarea de monede ale unor țări „prietene” precum China, India și Turcia pentru a le păstra în rezerva sa, după ce și-a pierdut capacitatea de a cumpăra dolari sau euro din cauza sancțiunilor, a declarat banca centrală, transmite Reuters.

Într-un raport privind politica sa monetară pentru perioada 2023-2025, banca centrală a declarat că în prezent se discută diverse opțiuni privind modul de revenire la regula bugetară și de reaprovizionare a fondului de rezervă, ținând cont de sancțiunile occidentale împotriva Rusiei din cauza acțiunilor sale în Ucraina.

„Ministerul rus de Finanțe lucrează la posibilitatea de a implementa un mecanism operațional al mecanismului regulii bugetare pentru reaprovizionarea/cheltuiala NWF în monedele țărilor prietene (yuani, rupii, lire turcești și altele)”, a precizat banca centrală.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Experții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la lichiditatea insuficientă în astfel de monede și la posibilele riscuri. Inflația din Turcia, de exemplu, a sărit la aproape 80% în iunie, un maxim al ultimilor 24 de ani.

Alexei Zabotkin, prim-viceguvernatorul băncii centrale, care a prezentat vineri raportul de politică monetară, a declarat că parametrii noii reguli bugetare sunt încă în curs de analiză. El a precizat că lichiditatea în tranzacțiile yuan-roublă s-a apropiat de nivelurile perechii valutare euro-roublă de la Bursa din Moscova.

În prima jumătate a anului 2022, cifra medie zilnică de tranzacționare pentru yuan a crescut de peste 12 ori, potrivit bursei.

În conformitate cu regula bugetară, Rusia cumpăra anterior dolari și euro pentru NWF, dar nu și celelalte valute. Ea a oprit achizițiile zilnice de valută pentru fond la începutul anului 2022, pe fondul creșterii volatilității rublei.

Fondul de rezervă este gestionat de Ministerul de Finanțe, dar face parte din rezervele internaționale ale băncii centrale, care includ și yuani. Acestea totalizau aproximativ 640 de miliarde de dolari în februarie, din care aproape jumătate au fost înghețate în temeiul sancțiunilor occidentale.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: