Rusia ar putea intra în default săptămâna viitoare, ca efect al sancțiunilor occidentale după invadarea Ucrainei

Rusia Ucraina protest Putin Sursa foto Pexels Matti

Costul invaziei ruse a Ucrainei va deveni mult mai clar săptămâna viitoare, și ar putea însemna un default suveran de neconceput, probabil mai multe măsuri de urgență ale băncii centrale și o prăbușire a pieței de valori garantată dacă se redeschide. De altfel, Banca Centrală a Rusiei a anunțat că bursa de la Moscova va rămâne închisă până pe 18 martie.

„Operațiunea specială” a Moscovei în fostul său vecin sovietic a separat Rusia de părți cheie ale piețelor financiare globale prin intervenția Occidentului și va declanșa cea mai gravă criză economică a acesteia de la căderea Uniunii Sovietice din 1991.

Potrivit Reuters, miercuri ar putea marca un alt minim. Guvernul urmează să plătească 117 milioane de dolari pentru două dintre obligațiunile sale denominate în dolari. Dar a semnalat că nu o va face sau, dacă o face, va fi în ruble, echivalent.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Din punct de vedere tehnic, Rusia are o perioadă de grație de 30 de zile, dar acesta este un punct minor. Dacă se întâmplă, ar reprezenta primul său implicit implicit de la revoluția bolșevică de acum peste un secol.

„Un default rus este destul de iminent”, a spus Roberto Sifon, un analist de top la S&P Global, care tocmai a retrogradat Rusia la categoria junk.

Că giganții energetici de stat Gazprom și Rosneft au făcut plăți internaționale de obligațiuni în ultimele zile și aproximativ 200 de miliarde de dolari din rezerve guvernamentale încă nesancționate lasă o fâșie de speranță care s-ar putea să nu se întâmple, deși aceste șanse par sumbre.

Marile firme din Rusia, care au fost listate și pe piețele din Londra și New York, au văzut acele acțiuni internaționale scăzând practic la zero când a izbucnit criza și au fost acum oprite.

„Există multe instituții financiare care se bazează pe active rusești de care vor să scape, dar nu pot”, a spus Jane Foley, strategul valutar de la Rabobank. “Nu au nicio opțiune reală decât să le păstreze. Dar asta înseamnă că atunci când li se permite să tranzacționeze, vânzarea ar putea fi destul de persistentă.”

Nu se va termina acolo. Banca centrală a Rusiei este programată să se întâlnească vineri, după ce a dublat deja ratele dobânzilor la 20% și a introdus controale pe scară largă a capitalului pentru a încerca să prevină o criză financiară totală.

Băncile de investiții occidentale precum JPMorgan se așteaptă acum ca economia să scadă cu 7% în acest an, din cauza combinației dintre îngrijorările băncilor, daunele sancțiunilor și creșterea instantanee a inflației cauzată de o scădere cu 40% a rublei.

„CBR ar putea crește puțin mai mult ratele, asta ar fi cea mai sigură presupunere în acest moment”, a spus Arthur Budaghyan, strateg șef al piețelor emergente la BCA Research.

Totuși, mișcările mai esențiale ca această etapă ar putea fi măsuri suplimentare de control al capitalului pentru a încerca să mențină sistemul financiar cât de cât protejat.

„Este mult mai important să se asigure că băncile pot funcționa, pot încă procesa plățile și pot menține creditul către economie, astfel încât să poată funcționa cel puțin într-o anumită capacitate”, a spus Budaghyan.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. “Default”. 😐 “FALIMENT”, ma, sa inteleaga tot romanul ! La ce minti bolnave au … Vor sa faca niste tritiu si sa dea vina pe ucrainieni …

    Singura solutie reala de combatere a propagandei si -a marsaviei este prin propriul exemplu si aici vestul e inca la pubertate, mai are mult de lucrat. Faci business cu mafia decenii, promovezi ‘armonia’ dintre vest si comunism(citez A. Plesu)(dovada parsivinatii si josniciei vestice) si pe urma te plangi de factura … Tinand cont ca grossul e de facto doar un high-score, profitorii sa se dea jos din pom si sa plateasca factura.

    In acelasi timp, mi se pare anchetabil cum doar pt. faptul ca o persoana este de-o anumita nationalitate, sa ii se confiste averea privata, chiar daca demna de anchetat, in numele “Dreptului International”, incalcand Dreptul International.

    Cum sa dai un exemplu demn cu ‘struto-camila’ de fata ?

    Ar mai fi de completat dar fara unanimitate totul e in zadar …

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.