Rusia ar putea trece la taxarea producătorilor de petrol pe baza preţurilor la barilul de ţiţei Brent în loc de cel de referinţă folosit în prezent, ţiţeiul rusesc Ural, după ce sancţiunile occidentale au dus la scăderea preţului celui din urmă, a anunţat vineri publicaţia rusă Kommersant, citând surse care au dorit s-şi păstreze anonimatul, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Grupul celor şapte state cele mai dezvoltate (G7), UE şi Australia au stabilit în decembrie 2022 să impună un plafon de preţ de 60 de dolari pe barilul de petrol rusesc pentru a reduce încasările Moscovei şi “capacitatea sa de a susţine războiul din Ucraina”, după cum a declarat, la momentul respectiv, şeful Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Plafonul de preţ se va aplica şi pentru produsele petroliere din Rusia începând cu 5 februarie.

După anunţarea plafonului de preţ, diferenţa de preţ dintre Ural şi Brent s-a adâncit, ajungând până la 40 de dolari pe baril, susţine Kommersant.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Pentru a evita pagubele excesive la veniturile bugetare, în urma taxelor mai scăzute asupra combustibililor, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat luna trecută Guvernului să facă propuneri privind ajustarea cadrului fiscal şi taxarea pe baza preţurilor la barilul de ţiţei Brent, a anunţat Kommersant, citând surse care au dorit s-şi păstreze anonimatul.

Decizia va spori cu siguranţă povara fiscală asupra sectorului petrolier şi ar putea determina companiile să înceapă să-şi reducă producţia, conform publicaţiei ruse.

Miercuri a intrat în vigoare interdicţia decretată de preşedintele Rusiei privind exportul de petrol în ţările care aplică plafonarea de preţ stabilită pentru petrolul rusesc de statele din G7, Uniunea Europeană şi Australia, ca sancţiune pentru campania militară rusă din Ucraina.

Dispoziţia prezidenţială îi obligă pe exportatorii ruşi de petrol să respingă contractele cu persoane juridice sau fizice străine care conţin un mecanism fix, direct sau indirect, un preţ maxim în oricare dintre etapele de furnizare până la consumatorul final.

Interdicţia, care îi permite lui Putin să excludă din această măsură anumite produse, va fi în vigoare până la 1 iulie.

Un embargo similar, care va intra în vigoare la o dată ce nu a fost încă stabilită de Guvern, a fost impus pentru exporturile de derivate din petrol.

Însă, unii analişti consideră că aceste interdicţii nu vor avea niciun efect, deoarece petrolul rusesc se negociază la preţuri sub plafon.