Rusia bagă în „revizii” timp de două luni conducta care aduce țiței kazah la Petromidia. Temeri privind scumpiri la țiței și carburanți / Ce alternative sunt pentru Petromidia

sonda petrol titei sursa pexels sursa foto: Pexels

Rusia a anunțat că o conductă majoră care trimite țiței pe piețele globale și prin care și kazahii care controlează Rompetrol aduc țiței pentru a-l procesa la Petromidia va intra în „revizie” timp de două luni. Această măsură ar putea duce la creșterea prețurilor – ceea ce ar putea explica și scumpirea motorinei în România, miercuri – și crește temerile că Moscova ar fi pregătită să riposteze împotriva sancțiunilor occidentale prin limitarea propriilor livrări de energie, scriu Financial Times și Reuters.

Operatorul conductei Caspian Pipeline Consortium (CPC) a transmis marți că o furtună în secțiunea rusă a Mării Negre a avariat echipamentele de încărcare ale CPC, una dintre cele mai mari conducte de petrol din lume, care transportă țiței din Kazahstan prin Rusia către piețele globale.

Prețurile internaționale ale petrolului au crescut cu mai mult de 2%, până la 117 dolari pe baril, imediat după anunțul companiei, după care au scăzut înapoi la 115 dolari pe baril.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Ministrul adjunct al Energiei din Rusia, Pavel Sorokin, a anunțat, marți, că va fi nevoie de reparații la instalațiile de încărcare ale conductei avariate de furtuni, care ar putea dura 1,5 – 2 luni.

Astfel, potrivit lui, exporturile de petrol din Rusia și Kazahstan prin conductă ar putea scădea cu până la 1 milion de barili pe zi (bpd), sau 1% din producția mondială de petrol, timp de până la două luni.

Viceprim-ministrul Federației Ruse Alexander Novak a declarat în Duma de Stat că partea rusă face totul pentru a restabili pomparea petrolului prin conducta CPC în totalitate.

„Acest consorțiu este administrat de investitori străini, cum ar fi, de exemplu, Chevron, alte companii străine, întreținerea tehnică este asigurată și de o companie străină. Din partea noastră, facem totul pentru a asigura rapiditatea (recuperarea pompajului, n.r.), inclusiv furnizarea de sprijin (operatorului, n.r.) pentru ca această conductă de petrol și debordarea din Novorossiysk să fie restaurate”, a spus el.

Ministerul Energiei din Kazahstan a declarat miercuri că lucrează la rute alternative de aprovizionare pentru exportul de petrol.

În timpul zilei de miercuri, CPC a oprit încărcarea de petrol la terminalul de lângă Novorosisk.

De ce este important pentru România

Compania kazahă KazMunayGas este acționar al Caspian Pipeline Consortium (CPC). Totodată, KasMunayGaz este compania care deține în România, prin Grupul KMG International, Petromidia, cea mai mare rafinărie din România, și mai operează și o a doua rafinărie, Vega.

Conducta Caspian Pipeline Consortium (CPC) este conducta prin care țițeiul kazah ajunge în România pentru a fi procesat la rafinăria Petromidia. KMG International își asigură integral materiile prime necesare din import, în special din Kazahstan.

Momentan, rafinăria Petromidia Năvodari se află în revizie tehnologică programată în perioada 11 martie – 3 aprilie.

O oprire timp de două luni a fluxurilor de țiței prin conducta CPC ar avea însă impact asupra activității, după repornire.

Economedia a solicitat un punct de vedere de la KMG International, cu privire la impactul opririi fluxului de țiței prin conducta CPC, și îl va publica atunci când îl va primi.

Reamintim însă că, în același timp, KazMunayGas este, din 2008, unic acționar al operatorului terminalului petrolier din portul Batumi, Georgia, cu o capacitate anuală de tranzit de 15 milioane de tone de țiței.

Ca alternativă la conducta CPC, țițeiul din Kazahstan poate fi încărcat pe tancurile petroliere în portul Aktau, transportat până în portul Baku, descărcat și transportat pe conductă până în Batumi, de unde poate fi adus cu cele două tancuri petroliere pe care KMG le operează în Marea Neagră.

KMG International deține peste 1.000 de puncte de distribuție în țări europene (România, Moldova, Bulgaria și Georgia) care operează sub brandul Rompetrol.

Ultima fortăreață

Conducta CPC livrează aproximativ 1,2 milioane de barili de țiței pe zi, sau 1,2% din cererea globală. Orice perturbare majoră a fluxurilor va pune o presiune suplimentară pe o piață mondială a petrolului care se confruntă cu una dintre cele mai grave crize de aprovizionare de la embargoul arab al petrolului din anii 1970.

Majoritatea petrolului din conductă aparține Rusiei, Kazahstanului și companiilor petroliere internaționale precum Chevron. Conducta conectează câmpurile petroliere din vestul Kazahstanului și cele rusești de pe platforma Caspică cu un terminal maritim din Novorossiysk, la Marea Neagră.

CPC este principala rută de export pentru petrol kazah, reprezentând peste 80% din volumele pompate prin conductă. După finalizarea unui proiect de extindere în 2018, capacitatea conductei este de 67 de milioane de tone de combustibil pe an.

Acţionarii CPC sunt Rusia cu 31% (reprezentată de Transneft cu 24% şi CPC Company cu 7%), Kazahstanul cu 20,75% (reprezentat de KazMunayGaz cu 19% și Kazakhstan Pipeline Ventures LLC cu 1,75%), Compania Chevron Caspian Pipeline Consortium cu 15%, Lukarco BV cu 12,5%, Compania Mobil Caspian Pipeline cu 7,5%, Rosneft-Shell Caspian Ventures Limited cu 7,5%, BG Overseas Holding Limited cu 2%, Eni International NANV cu 2% și Oryx Caspian Pipeline LLC cu 1,75%.

La o lună de la începerea războiului în Ucraina, majoritatea companiilor străine și-au anunțat retragerea din proiectele și asociațiile în participațiune rusești. Americanii de la Chevron s-au abținut de la astfel de declarații. „Urmărim evoluția evenimentelor. Ca întotdeauna, respectăm toate legile și reglementările aplicabile. Între timp, producția Tengizchevroil (în Kazahstan, n.r.) continuă neîntrerupt, exporturile prin conducta Caspian Pipeline Consortium decurg ca de obicei”, a raportat un reprezentant Chevron, potrivit Interfax.

CPC a mai spus agenției că consorțiul nu are informații despre retragerea acționarilor străini din proiect.

În plus, materiile prime ale consorțiului nu au fost supuse interdicției de import de petrol rusesc, care a fost adoptată de Statele Unite. La întrebarea „Ordinul executiv din 8 martie 2022 interzice comercializarea țițeiului de către Consorțiul Caspian Pipeline?” OFAC a răspuns negativ. „Nu. Sistemele de distribuție precum cele operate de CPC pot separa diferite surse de țiței, permițând țițeiului care nu este de origine rusă să fie vândut și încărcat separat. Interdicția din 8 martie 2022 se aplică importului anumitor mărfuri din Federație către Statele Unite și exclude importurile care nu sunt originare din Federația Rusă, chiar dacă astfel de mărfuri tranzitează sau pleacă din Federația Rusă.

Anterior, Rusia a spus că sancțiunile occidentale echivalează cu un război economic împotriva țării. Oficialii au spus că Moscova va recurge la toate instrumentele disponibile pentru a se apăra, inclusiv limitarea aprovizionării cu gaze către Europa.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: