Rusia se confruntă cu o criză demografică gravă, agravată semnificativ de războiul din Ucraina, care a provocat sute de mii de morți și răniți, transmite The Atlantic.
Rata natalității în țară era de 1,4 nașteri pe femeie în 2023, în scădere cu 20% față de 2015 și cu mult sub nivelul de înlocuire a populației. Numai anul trecut, decesele au depășit nașterile cu peste jumătate de milion. Un demograf estimează că nașterile din ianuarie până în martie 2025 ar putea atinge cel mai scăzut nivel din ultimii 200 de ani.
Ca răspuns, guvernul a lansat o „campanie extremă de natalitate”. Președintele Putin a îndemnat femeile să aibă cel puțin trei copii și să îi facă la o vârstă fragedă. Acest lucru a dus la inițiative neobișnuite, printre care discuții la Ministerul Educației privind crearea „condițiilor pentru relații romantice” în școli și bannere ale departamentului de sănătate care întrebau femeile: „Cum merge? Încă nu ai născut?”
Cu toate acestea, aceste eforturi se confruntă cu obstacole semnificative. Preocupările financiare sunt un factor descurajator major, sondajele arătând că aproape 40% dintre femei invocă acest motiv pentru a nu-și planifica copii în următorii cinci ani.
O studentă de 21 de ani, pe nume Larisa, a considerat campania derutantă, afirmând: „Am bani suficienți doar pentru a-mi plăti mâncarea. Lasă-i pe cei trei copii”.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Unii legislatori critică concentrarea tinerelor femei asupra „dezvoltării personale” ca o amenințare la „valorile familiale tradiționale”, pledând pentru căsătoria și nașterea timpurie.
În timp ce unele regiuni oferă stimulente financiare, activiste precum Svetlana Gannușkina susțin că acestea sunt insuficiente și transferă responsabilitatea asupra femeilor, menționând că „autoritățile ar trebui să-i oblige pe bărbați să se simtă responsabili”. Ea a evidențiat, de asemenea, cazuri în care discriminarea etnică afectează ajutorul de stat.
Violența domestică, omniprezentă
Dincolo de problemele financiare, „situația politică negativă” – un eufemism pentru autoritarism și război – contribuie la reticența femeilor de a avea copii. Multe dintre ele suferă de depresie, singurătate, teamă de război, care lasă în urmă văduve, și violență domestică omniprezentă, care a fost parțial dezincriminată în 2017. Cazuri șocante, precum cel în care un agresor ar fi fost eliberat pentru a lupta în război, subliniază gravitatea acestei probleme.
Activiștii documentează numeroase cazuri de violență domestică, în special în rândul militarilor care se întorc din război, și de maltratare în timpul procedurilor medicale, inclusiv avorturi.
Guvernul restricționează, de asemenea, accesul la avort și îi presează pe medici să convingă femeile care intenționează să avorteze să nască, deși rata de succes variază.
În cele din urmă, criticii susțin că aceste măsuri nu rezolvă problema de fond; Putin a creat o societate în care mulți ruși ezită să aducă copii pe lume, fiind nevoie de mai mult decât „cecuri de la guvern și bannere roz” pentru a schimba mentalitatea.