Rusia își reduce dependența de clienții europeni și bate palma cu China pentru furnizare de gaz de peste 117 de miliarde de dolari

Vladimir Putin Xi Jinping Sursa foto: kremlin.ru

Președintele rus Vladimir Putin a dezvăluit vineri că a încheiat acorduri de furnizare de gaze și petrol cu China, prin contracte care se ridică la circa 117,5 miliarde de dolari, ceea ce marchează o intensificare a exporturilor Rusiei către Orientul Îndepărtat într-un moment de tensiuni ridicate cu clienții europeni din cauza situației din Ucraina, scrie Reuters.

Rusia este deja al treilea cel mai mare furnizor de gaze al Beijingului și își consolidează acum legăturile cu China, cel mai mare consumator de energie din lume, reducându-și dependența de clienții săi tradiționali de energie din Europa.

„Specialiștii noștri energetici au pregătit noi soluții foarte bune privind aprovizionarea cu hidrocarburi către Republica Populară Chineză”, a spus Putin la o întâlnire cu președintele chinez Xi Jinping.

„A fost făcut un pas înainte în industria gazelor”, a adăugat el, referindu-se la un nou contract de furnizare către China, pentru 10 miliarde de metri cubi de gaze și petrol pe an.

Putin a fost la Beijing pentru a participa la Jocurile Olimpice de iarnă.

Numai vânzările de gaze ar putea genera aproximativ 37,5 miliarde de dolari în 25 de ani, conform calculelor Reuters, presupunând un preț mediu al gazului de 150 de dolari la 1.000 de metri cubi, prețul raportat de gigantul rus Gazprom pentru actualul său acord cu China.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că acordul este pe 25 de ani, în timp ce o sursă din industria chineză a spus că este pe 30 de ani.

Separat, gigantul petrolier rus Rosneft, condus de vechiul aliat al lui Putin, Igor Sechin, a semnat un acord cu CNPC din China pentru a furniza 100 de milioane de tone de petrol prin Kazahstan pe o perioadă de 10 ani, extinzând efectiv un acord existent.

Rosneft a spus că noul contract valorează 80 de miliarde de dolari.

Acordurile au impulsionat rubla și bursa rusă, inclusiv acțiunile Rosneft și Gazprom.

Putin a acuzat Statele Unite că a alimentat tensiunile din Ucraina, care a înfuriat Moscova prin dorința de a adera la NATO. Peste 100.000 de militari ruși au fost mobilizați lângă granița dintre Rusia și Ucraina. Țările occidentale acuză Moscova că plănuiește o invazie, în itmp ce Rusia neagă acest lucru.

Rusia este cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa, iar țările occidentale sunt îngrijorate că livrările deja tensionate ar putea fi întrerupte în cazul unui conflict.

Cu toate acestea, Moscova nu ar putea să redirecționeze către China gazele contractate deja de clienții europeni, deoarece acordul implică de fapt gaze din insula Sakhalin din Pacific, neconectată la rețeaua europeană de conducte a Rusiei.

Gazprom a transmis că intenționează să crească exporturile de gaze către China la 48 de miliarde de metri cubi pe an, inclusiv printr-o conductă nouă care va livra 10 miliarde de metri cubi anual din Orientul Îndepărtat al Rusiei.

Conform planurilor anterioare, Rusia și-a propus să furnizeze Chinei 38 de miliarde de metri cubi până în 2025. Anunțul nu a precizat când va atinge noua țintă de 48 de miliarde de metri cubi.

Gazprom, cu parteneri străini, inclusiv Shell, produce deja peste 10 milioane de tone de gaz natural lichefiat (GNL) pe an în Sahalin.

O sursă din industrie a declarat vineri pentru Reuters că Gazprom, care deține monopolul exporturilor de gaze rusești prin conducte, a aprobat un contract pe 30 de ani cu CNPC din China, iar primele gaze vor curge prin noua conductă în doi sau trei ani.

Sursa a spus că acordul de gaz va fi încheiat în euro, deoarece Moscova încearcă diversifice încasările în prezent majoritar în dolar american și să se apere împotriva oricăror potențiale sancțiuni venite de la Washington.

Rusia trimite acum gaz în China prin conducta Power of Siberia, care a început să pompeze în 2019, și prin transportul de GNL. A exportat 16,5 miliarde de metri cubi de gaz în China în 2021, inclusiv 10,5 miliarde de metri cubi prin intermediul Power of Siberia, care este, de asemenea, separat de conductele care trimit gaz în Europa.

Sursa foto: kremlin.ru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *