Rusia a anunțat luni că va reduce și mai mult fluxurile de gaze naturale prin conducta Nord Stream, la doar câteva zile după ce gazoductul şi-a reluat activitatea iar Rusia a dezmințit că va reduce livrările pe fondul îngrijorărilor europene.
Gazprom va reduce fluxurile de gaze prin conducta către Germania la aproximativ 20% din capacitate, începând de miercuri, de la ora 7:00, ora Moscovei, a declarat gigantul rus într-un comunicat citat de Reuters și Bloomberg. Încă o turbină de la Siemens, de la stația de compresare Portovaya, urmează să sufere lucrări de mentenanță și va fi scoasă din funcțiune, potrivit companiei. Acest lucru va fi făcut în conformitate cu instrucțiunile supervizorului, ținând cont de starea tehnică a motorului, a mai transmis Gazprom.
Compania a spus că debitul de gaze va scădea la 33 de milioane de metri cubi pe zi, adică la jumătate din fluxurile curente, care sunt la doar 40% din capacitatea normală.
Gazprom a reluat fluxurile de gaz prin Nord Stream 1 săptămâna trecută, după o pauză de întreținere de 10 zile, dar numai la 40% din capacitatea conductei. Rusia a declarat că a fost forțată să scadă volumele până în iunie din cauza revenirii întârziate a unei turbine, care a fost trimisă pentru mentenanță în Canada.
Politicienii europeni au contestat această explicație, Germania declarând că turbina în cauză nu trebuia să fie reparată până în septembrie.
Politicienii din Europa au avertizat în mod repetat că Rusia ar putea întrerupe fluxurile de gaze în această iarnă, un pas care ar împinge Germania în recesiune și ar duce la creșterea prețurilor pentru consumatorii care se confruntă deja cu prețuri mai mari la alimente și energie. Germania a fost nevoită săptămâna trecută să salveze Uniper, cea mai mare companie care importă gaze din Rusia.
Președintele Vladimir Putin a avertizat Occidentul în această lună că sancțiunile continue riscă să declanșeze creșteri catastrofale ale prețurilor la energie pentru consumatorii din întreaga lume.
Kremlinul a declarat mai devreme că Moscova nu este interesată de oprirea completă a furnizării de gaze rusești către Europa, care se grăbește să-și umple depozitele subterane înainte de sezonul de iarnă.