Rusia revinde o cantitate mai mare de gaze în Europa după ce a întrerupt livrările către Austria

nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom, germania Sursa foto: Ina FASSBENDER / AFP

Fluxurile de gaze ruseşti către Austria au fost suspendate duminică pentru a doua zi din cauza unei dispute privind preţurile, dar alţi cumpărători din Europa au intervenit pentru a obţine volume nevândute, au declarat companii şi surse apropiate situaţiei, precum şi datele disponibile, transmite Reuters, după cum informează News.ro.

Rusia, care înainte de războiul din Ucraina era cel mai mare furnizor unic de gaze către Europa, şi-a pierdut majoritatea cumpărătorilor de pe continent, deoarece UE încearcă să-şi reducă dependenţa de energia rusă.

Gazele ruseşti sunt încă vândute în volume semnificative către Slovacia şi Ungaria, precum şi către Republica Cehă, care nu are un contract direct, în timp ce volume mai mici sunt destinate Italiei şi Serbiei.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Gazprom a oprit sâmbătă livrările către OMV, după ce compania austriacă a ameninţat că va reţine o parte din gazele companiei de stat ruse drept compensaţie pentru un arbitraj câştigat într-o dispută contractuală.

Fluxurile către Austria erau încă suspendate duminică, dar aprovizionarea zilnică totală prin Ucraina – principala rută de tranzit a gazului rusesc către UE – rămâne la 42,4 mcm, a confirmat Gazprom, fără a comenta mai departe, aproximativ acelaşi volum ca pentru aceleaşi două zile de anul trecut.

Austria a primit 17 milioane de metri cubi înainte de întrerupere, iar acele volume găsesc acum noi cumpărători în Europa.

Firma de stat slovacă SPP a declarat că încă primeşte gaze de la Rusia şi a sugerat că alţii cumpără mai mult deoarece există încă ”un mare interes” pentru gazele ruseşti în Europa.

O sursă familiarizată cu aprovizionarea cu gaze ruseşti în Europa a spus că acestea sunt încă mai ieftine decât multe alte surse şi, prin urmare, volumele austriece au fost revândute rapid. Sursa a refuzat să numească companiile care au cumpărat gaze destinate anterior Austriei.

Austria a declarat că are stocuri abundente de gaze pentru a acoperi deficitul şi că ar putea importa în viitor prin Italia sau Germania.

ULTIMELE ZILE

La apogeul său, Rusia furniza 35% din gazele necesare Europei, dar de la începutul războiului din Ucraina, în 2022, Gazprom a pierdut cota de piaţă în faţa Norvegiei, Statelor Unite şi Qatarului.

Fluxurile rămase ale companiei către Europa s-ar putea să nu continue mult, conducta din era sovietică prin Ucraina urmând să fie închisă la sfârşitul acestui an, deoarece Kievul nu doreşte să prelungească acordul de tranzit.

Conducta Yamal-Europa via Belarus s-a închis deja după o dispută, în timp ce Rusia a dat vina pe Statele Unite şi Marea Britanie pentru exploziile de sub Marea Baltică care au închis ruta Nord Stream.

Washingtonul şi Londra au negat că au aruncat în aer conductele.

Wall Street Journal a relatat că în spatele atacului s-au aflat oficiali ucraineni. Kievul a negat asta.

Dacă Ucraina închide ruta de tranzit de gaze, livrările semnificative ale Rusiei vor merge doar către Ungaria, care îşi primeşte majoritatea volumelor printr-o conductă care trece în principal prin Turcia.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.