Rusia se pregătește de o criză demografică majoră din cauza scăderii accelerate a nivelului de trai – analiză Nezavisimaia Gazeta

Mihai Roman mart. 21, 2022 2 comentarii
multime, oameni, populatie, demografic, trecere de pietoni

Pe lângă consecințele politice și economice, invazia din Ucraina va avea și consecințe demografice, sub forma unei reduceri a natalității din Rusia pe fondul scăderii veniturilor și a nivelului de trai al populației, arată demograful independent Alexei Rakșa, citat de publicația rusă Nezavisimaia Gazeta.

Rusia se află oricum într-o scădere rapidă a populației din cauza condițiilor economice. În 2021, populația Rusiei a scăzut cu aproape un milion în ultimul an – record istoric, pe fondul pandemiei de Covid. Populația totală a Rusiei, actualmente în jur de 145 de milioane, este mai mică decât atunci când președintele Vladimir Putin a venit la putere în 2000, în ciuda anexării Crimeii de către Moscova în 2014, care a adăugat 2 milioane statisticilor oficiale ale Federației Ruse. Perioada anterioară de depopulare rapidă a Rusiei a venit în anii 1990 – un deceniu de criză economică, când natalitatea s-a prăbușit și problemele sociale precum sărăcia și alcoolismul au cunoscut o creștere dramatică.

Prognozele demografice negative vin pe fondul celui mai recent raport al Centrului rus de Analiză și Prognoză Macroeconomică (CMASF), care anunță o scădere dramatică a puterii de cumpărare a populației rusei, dar și a șomajului.

Pe baza unor astfel de previziuni economice, demografii își trag concluziile cu privire la nivelul viitor al fertilității. Cu o astfel de scădere a veniturilor reale ale populației, se poate presupune că, într-o primă aproximație, scăderea ratei totale de fertilitate poate ajunge la 10%, spune demograful independent Alexei Rakșa.

Situația demografică în Rusia s-a deteriorat în ultimii ani atât din cauza Covid, cât și a slăbiciunii sistemului de sănătate. De altfe, Rusia a devenit lider mondial la mortalitatea excesivă, potrivit Nezavisimaia Gazeta.

Rata totală de fertilitate din Rusia (1,52 copii pe femeie) era la începutul războiului deja departe de parametrul țărilor dezvoltate (1,8), cu un indicator global mediu de 2,3 copii pe femeie. Acum, acestor probleme li se adaugă noua recesiune economică, transmite ziarul rus.

Criza tot mai mare va duce la scăderea vizibilă a ratei totale de fertilitate încă din 2023, iar problema va deveni extrem de vizibilă în 2024. ”Avem deja o scădere de fond a numărului de nașteri de aproximativ 2,5-3% pe an din cauza așa-numitului ” ecou al anilor ’90”, adică o reducere a numărului de femei potențiale la naștere. Ținând cont de acest indicator, scăderea globală a numărului de nașteri pe parcursul a doi ani ar putea fi de 12%, mai ales dacă un program de sprijin va fi reziliat la sfârșitul anului 2022”, a spus demograful citat de Nezavisimaia Gazeta.

Măsuri ferme de sprijinire a familiilor cu copii ar putea echilibra situația, sugerează Raksha, deși banii pentru acest lucru cel mai probabil nu vor fi găsiți.

Afluxul de migranți din Donbass, precum și deschiderea granițelor pentru țările asiatice după pandemia de Covid-19 nu sunt în măsură să îmbunătățească semnificativ situația demografică din Federația Rusă, consideră Raksha. “Un sfert de milion de persoane, în mare parte femei, copii și bătrâni care au venit din Donbass, nu compensează pierderile noastre”, spune el. “Resursa de migrație de acolo este aproape epuizată, tinerii, oamenii muncitori, în cea mai mare parte, au venit la noi de mult timp”, a mai adăugat expertul rus.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *