Rusia și-a dublat veniturile obținute din vânzarea de gaz, petrol și cărbune de când a început invazia Ucrainei

petrol Sursa foto: Pixabay

Rusia aproape și-a dublat veniturile din vânzarea de combustibili fosili către UE în timpul celor două luni de război din Ucraina, beneficiind de creșterea prețurilor chiar dacă volumele au fost reduse, scrie The Guardian.

Rusia a primit aproximativ 62 de miliarde de euro din exporturile de petrol, gaze și cărbune în cele două luni de la începutul invaziei, potrivit unei analize efectuate de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat.

Pentru UE, importurile au fost de aproximativ 44 de miliarde de euro în ultimele două luni, comparativ cu aproximativ 140 de miliarde de euro pentru tot anul trecut, sau aproximativ 12 miliarde de euro pe lună.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Descoperirile demonstrează modul în care Rusia a continuat să beneficieze de pe urma puterii pe care o are asupra aprovizionării cu energie a Europei, chiar dacă guvernele au căutat frenetic să-l împiedice pe Vladimir Putin să folosească petrolul și gazul ca armă economică.

Chiar dacă exporturile din Rusia au fost reduse din cauza războiului și a sancțiunilor, dominația țării ca sursă de gaze a însemnat că întreruperea aprovizionării nu a făcut decât să crească prețurile, care erau deja ridicate din cauza ofertei reduse, pe măsură ce economiile globale și-au revenit după pandemia de Covid-19. Transporturile de țiței din Rusia către porturile străine au scăzut cu 30% în primele trei săptămâni ale lunii aprilie, comparativ cu ratele din ianuarie și februarie, înainte de invazie, potrivit datelor CREA.

Dar prețurile mai mari de care Rusia beneficiază acum pentru petrol și gaze înseamnă că veniturile sale, care ajung aproape direct către guvernul rus prin intermediul companiilor dominate de stat, au crescut chiar și în timp ce sancțiunile și restricțiile la export continuă să crească. Rusia a prins UE efectiv într-o capcană în care restricțiile ulterioare vor crește și mai mult prețurile, amortizându-și veniturile în ciuda eforturilor depuse de guvernele UE.

Lauri Myllyvirta, analist principal la CREA, a spus că banii au susținut efortul de război al lui Putin și că singura modalitate de a dezactiva mașina de război este ca UE să se îndepărteze rapid de combustibilii fosili. „Exporturile de combustibili fosili sunt un factor cheie al regimului lui Putin și al multor alte state necinstite”, a spus el. „Importurile continue de energie sunt lacunele majore în sancțiunile impuse Rusiei. Toți cei care cumpără acești combustibili fosili sunt complici la încălcările îngrozitoare ale dreptului internațional comise de armata rusă”, spune el.

În ultimele zile, Rusia a luat măsuri pentru a întrerupe aprovizionarea cu combustibili fosili către Polonia și Bulgaria, ceea ce a provocat indignare.

Louis J Wilson, consilier la Global Witness, a declarat că disponibilitatea Rusiei de a-și încălca propriile contracte înseamnă că firmele nu mai au acum nicio scuză pentru a continua să facă comerț cu Rusia. „Principalii comercianți de combustibili fosili și mărfuri care au continuat să tranzacționeze cu Rusia, susținând că sunt forțați să facă acest lucru prin contractele lor pe termen lung, ar trebui să ia notă de valoarea acordurilor pe care le au cu entitățile rusești. Rusia este dispusă să rupă aceste contracte pentru a-și sprijini propriul efort de război, dar se presupune că companiile europene se simt obligate să continue să finanțeze crime de război din respect pentru ele”, a spus el.

Datele CREA au descoperit că multe companii de combustibili fosili au continuat să efectueze comerț în volume mari cu Rusia, inclusiv BP, Shell și ExxonMobil.

Germania a fost cel mai mare importator în ultimele două luni, în ciuda declarațiilor repetate ale guvernului că stoparea dependenței de petrolul rus este o prioritate. Țara a plătit aproximativ 9 miliarde de euro pentru importuri în perioada respectivă. Italia și Țările de Jos au fost, de asemenea, importatori mari, cu aproximativ 6,8 miliarde euro și, respectiv, 5,6 miliarde euro, dar, deoarece aceste țări operează porturi majore, care preiau produse pentru rafinare și utilizare în industriile chimice, precum și pentru consumul intern, multe dintre aceste importuri au fost probabil folosite în altă parte.

Un purtător de cuvânt al Shell a declarat pentru The Guardian că compania a luat măsuri decisive ca răspuns la războiul Rusiei împotriva Ucrainei. „Ne-am anunțat intenția de a părăsi asociațiile noastre cu Gazprom și entități aferente și de a elimina treptat toate hidrocarburile rusești, în consultare cu guvernele. De când am anunțat această intenție, am oprit toate achizițiile spot de țiței rusesc, gaze naturale lichefiate și mărfuri de produse rafinate exportate direct din Rusia”, a spus acesta.

Iar un purtător de cuvânt al Exxon a spus: „Susținem eforturile coordonate la nivel internațional de a pune capăt atacului neprovocat al Rusiei și respectăm toate sancțiunile. Nu am încheiat niciun contract nou pentru produse rusești de la invazia rusă și nu există livrări de țiței sau produse rafinate rusești programate în prezent pentru Regatul Unit. Nu vom investi în noi dezvoltări în Rusia.”

„La două luni după ce Putin a invadat Ucraina, Germania încă mai finanțează mașina de război rusească în valoare de 4,5 miliarde de euro pe lună. Berlinul este cel mai mare cumpărător de combustibili fosili din Rusia”, a declarat pentru Guardian Bernice Lee, director de cercetare la thinktank-ul Chatham House. „Lumea se uită către Germania pentru a-și demonstra puterea și determinarea față de Rusia, dar, în schimb, finanțează războiul și blochează embargoul european asupra petrolului rus”, spune acesta.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Se pare ca, pe rusii -i doare undeva de , restrictiile impuse de UE !
    –Posibil sa creasca vanzarile catre cei care nu au restrictii ,iar chinezi sa le revanda la cei care NU pot trai , fara gaze, energie , carbune etc,

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.