Rusia spune că vrea rublă digitală până anul viitor

Redacția apr. 22, 2022 0 comentarii
Ruble

Rusia a declarat joi că intenţionează să aibă până anul viitor o rublă ”digitală” capabilă să facă plăţi internaţionale şi, de asemenea, doreşte să extindă numărul de ţări care acceptă cardurile bancare în stil Visa şi Mastercard care sunt administrate de banca sa centrală, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

După sancţiunile occidentale care exclud Rusia din părţi mari ale sistemului financiar global, Moscova caută modalităţi alternative de a efectua plăţi cheie atât în ​​ţară, cât şi în străinătate.

Guvernatorul băncii centrale a ţării, Elvira Nabiullina, a declarat că banca intenţionează ca tranzacţiile reale cu ruble ”digitale” să fie posibile anul viitor şi că moneda digitală ar putea fi utilizată în unele tranzacţii internaţionale.

”Rubla digitală se numără printre proiectele prioritare. Am creat destul de repede un prototip… acum facem teste cu bănci şi anul viitor vom avea treptat tranzacţii pilot”, a declarat Nabiullina Camerei inferioare a Parlamentului Rusiei.

Rusia, la fel ca multe alte ţări din întreaga lume, a dezvoltat bani digitali în ultimii doi ani pentru a-şi moderniza sistemul financiar, a accelera plăţile şi a scăpa de ameninţarea ca criptomonedele precum bitcoin să câştige influenţă.

Unii experţi ai băncilor centrale au sugerat, de asemenea, că noile tehnologii înseamnă că ţările ar putea trata mai direct între ele, făcându-le mai puţin dependente de canalele de plată dominate de Occident, cum ar fi sistemul SWIFT.

Nabiullina a mai spus că Rusia intenţionează să extindă numărul de ţări care acceptă cardurile bancare MIR ale băncii centrale, o alternativă la Visa şi MasterCard, care s-au alăturat altor firme occidentale şi au suspendat operaţiunile în Rusia.

MIR şi UnionPay din China sunt printre puţinele opţiuni rămase ruşilor pentru a efectua plăţi în străinătate, deoarece băncile ruse au fost izolate de sistemul financiar global, ca răspuns la ceea ce Moscova numeşte ”operaţiunea militară specială” din Ucraina.

Eforturile Occidentului de a închide posibilele rute pentru eludarea sancţiunilor au continuat joi. Cea mai mare platformă de schimb de criptomonede din lume, Binance, a declarat că dezactivează conturile cetăţenilor ruşi şi ale companiilor cu sediul acolo care deţin active echivalente cu peste 10.000 de euro (10.900 de dolari).

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.