Rusia a ordonat marți interzicerea timp de șase luni a exporturilor de benzină, începând cu 1 martie, pentru a menține prețurile stabile pe fondul creșterii cererii din partea consumatorilor și a fermierilor și pentru a permite efectuarea lucrărilor de întreținerea a rafinăriilor, transmite Reuters.
Interdicția, anunțată pentru prima dată de RBC din Rusia, a fost confirmată de o purtătoare de cuvânt a vicepremierului Alexander Novak, omul de încredere al președintelui Vladimir Putin pentru vastul sector energetic al Rusiei.
RBC, citând o sursă neidentificată, a declarat că prim-ministrul Mihail Mișușin a aprobat interdicția după ce Novak a propus-o într-o scrisoare datată 21 februarie.
“Pentru a compensa cererea excesivă de produse petroliere, este necesar să se ia măsuri care să contribuie la stabilizarea prețurilor pe piața internă”, a declarat Novak, citat de RBC în propunerea sa.
Prețul intern al benzinei este sensibil pentru automobiliști și fermieri în Rusia, cel mai mare exportator de grâu din lume, înaintea alegerilor prezidențiale din 15-17 martie, în timp ce unele rafinării rusești au fost afectate de atacuri cu drone ucrainene în ultimele luni.
Rusia și Ucraina și-au vizat reciproc infrastructura energetică în încercarea de a întrerupe liniile de aprovizionare și logistica și de a-și demoraliza adversarii, în timp ce caută să obțină un avantaj într-un conflict de aproape doi ani care nu dă semne că se va încheia.
Exporturile de petrol, produse petroliere și gaze sunt de departe cel mai mare export al Rusiei, o sursă majoră de venituri în valută pentru economia rusă de 1 900 de miliarde de dolari și asigură Moscovei un loc la masa politicii energetice globale.
Kremlinul a colaborat cu Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, pentru a menține prețurile la un nivel ridicat, ca parte a grupării mai largi OPEC+, care include Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliați cheie.
Rusia, al doilea mare exportator de petrol din lume, își reduce deja în mod voluntar exporturile de petrol și combustibil cu 500.000 de barili pe zi în primul trimestru, ca parte a eforturilor OPEC+ de a susține prețurile.
Principalii producători de benzină din Rusia în 2023 au fost rafinăria Omsk a Gazprom Neft, rafinăria de petrol NORSI a Lukoil din Nijni Novgorod și rafinăria Ryazan a Rosneft.
În 2023, Rusia a produs 43,9 milioane de tone de benzină și a exportat aproximativ 5,76 milioane de tone, adică aproximativ 13% din producția sa. Cei mai mari importatori de benzină rusească sunt în principal țările africane, inclusiv Nigeria, Libia, Tunisia, dar și Emiratele Arabe Unite.
Luna trecută, Rusia a redus exporturile de benzină către țările din afara Comunității Statelor Independente pentru a compensa reparațiile neplanificate la rafinării, pe fondul incendiilor și al atacurilor cu drone asupra infrastructurii sale energetice.
Întreruperile includ oprirea unei unități de la NORSI, a patra rafinărie ca mărime din țară, situată în apropierea orașului Nijni Novgorod, la aproximativ 430 km la est de Moscova, în urma a ceea ce se crede a fi un incident tehnic.
Anul trecut, Rusia a interzis exporturile de benzină între septembrie și noiembrie pentru a face față prețurilor interne ridicate și penuriei.
De data aceasta, interdicția nu se va extinde la statele membre ale Uniunii Economice Eurasiatice, Mongolia, Uzbekistan și la două regiuni separatiste din Georgia – Osetia de Sud și Abhazia – susținute de Rusia.