Rusia va permite în continuare plata gazelor în euro

Redacția mart. 31, 2022 0 comentarii
gaz Republica Moldova

Rusia intenționează să mențină neschimbată moneda contractuală pentru exporturile de gaze către Europa, dar va solicita plata finală în ruble ca una dintre opțiunile de schimbare a monedei comerciale cu gaze, au declarat miercuri două surse ruse pentru Reuters.

Totodată, și Germania va continua să plătească pentru gazul rusesc în euro sau dolari, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului, adăugând că președintele rus Vladimir Putin i-a spus cancelarului german Olaf Scholz că nimic nu se va schimba pentru partenerii europeni, în ciuda planului său de plăți în ruble.

Într-o convorbire telefonică, Vladimir Putin i-a spus cancelarului german Olaf Scholz că nu se va schimba nimic pentru partenerii europeni, iar plățile vor fi făcute în euro și transferate către banca Gazprom, care va transforma banii în ruble, a spus purtătorul de cuvânt al Germaniei.

„Scholz nu a fost de acord cu această procedură în conversație, dar a cerut informații scrise pentru a înțelege mai bine procedura”, a spus purtătorul de cuvânt.

El a adăugat că a rămas în vigoare un acord cu Grupul celor Șapte, care prevedea că aprovizionarea cu energie din Rusia va fi plătită doar în euro sau dolari.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, care a declanșat anterior un plan de urgență pentru gestionarea aprovizionării cu gaz, a spus că situația este greu de citit și că declarațiile Rusiei nu sunt complet clare.

El a declarat pentru televiziunea ZDF că Rusia nu și-a retras amenințarea de a opri livrările de gaz dacă nu sunt plătite în ruble. „Dar există primele semnale – nu imediat și nu atât de repede”, a spus Habeck.

El a adăugat că Germania face tot ce poate pentru a se pregăti pentru orice întrerupere a gazelor. Conform planurilor, cea mai mare economie a Europei ar putea chiar raționaliza gazele.

Anterior, Kremlinul a spus că Putin și Scholz au convenit că experții din țările lor vor discuta despre modul în care plata exporturilor de gaze rusești ar putea fi făcută în ruble, a raportat agenția de presă TASS.

Putin i-a subliniat, de asemenea, premierului italian Mario Draghi un sistem de plată a gazului rusesc în ruble în timpul unei convorbiri telefonice între cei doi lideri, a transmis biroul lui Draghi.

Rusia a spus anterior că, din cauza sancțiunilor financiare occidentale asupra Ucrainei, intenționează să solicite plata exporturilor sale de energie – în special gazul de care depinde Germania – în ruble, mai degrabă decât în ​​euro sau dolari, de la 1 aprilie. Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, va cere în curând țărilor „neprietenoase” să plătească combustibilul în ruble, stârnind îngrijorări cu privire la o posibilă criză de gaze în Europa.

Sursa foto: Moldovagaz Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *