Rușii se înghesuie să cumpere lingouri de aur. Banca centrală anunță că oprește achizițiile de aur de la bănci, pentru a „satisface cererea mare a populației”

Banca centrala a Rusiei a Sursa foto: cbr.ru

Banca centrală din Rusia a anunțat că va suspenda începând de marți cumpărarea de aur de la bănci, pentru a satisface „cererea crescută de metal prețios din partea gospodăriilor”, scrie Reuters.

„În prezent, cererea gospodăriilor pentru cumpărarea de aur fizic în lingouri a crescut, ea fiind determinată, în special, de eliminarea taxei pe valoarea adăugată pentu aceste operațiuni”, a spus banca centrală într-un comunicat.

Banca a spus că își va suspenda achizițiile de aur de la bănci începând cu 15 martie, fără a spune cât va dura schimbarea.

Banca centrală rusă a majorat dobânda cheie la 20% de la 9,5% pe 28 februarie, în timp ce rubla a căzut la minime record, iar oamenii s-au grăbit să retragă bani de la bănci după ce Occidentul a impus sancțiuni fără precedent Rusiei după ce Kremlinul a invadat Ucraina.

Sancțiunile au îndepărtat Rusia de părți cheie ale piețelor financiare globale și au înghețat aproape jumătate din rezervele de aur și valută ale țării, de 640 de miliarde de dolari, declanșând cea mai gravă criză economică de la căderea Uniunii Sovietice din 1991.

Analiştii de la VTB Bank au spus că decizia băncii centrale pare logică, având în vedere că pierderea accesului la 300 de miliarde de dolari din rezervele sale a însemnat că ponderea aurului în rezervele disponibile a crescut la 40% de la 21%.

Analiștii BCS au spus că cetățenii care cumpără metale prețioase ar contribui la reducerea cantității de numerar care inundă economia, ajutând și lichiditatea băncilor.

Sursa foto: cbr.ru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *