Salariul minim lunar în Ungaria crește de la 1 decembrie 2023

deak ferenc bancnota ungaria forint bani maghiari sursa foto: Pixabay

Sindicatele şi angajatorii din Ungaria au semnat luni un acord pentru majorarea salariului minim, a informat Ministerul Dezvoltării Economice, transmite MTI, citat de Agerpres.

Conform acordului, salariul minim lunar pentru lucrătorii necalificaţi va fi majorat cu 15%, până la 266.800 de forinţi (704 euro), în timp ce salariul minim pentru lucrătorii calificaţi va fi majorat cu 10%, până la 326.000 de forinţi, începând de la 1 decembrie.

Acordul include o recomandare pentru companii să majoreze salariile până la un nivel care asigură o creştere salarială reală. De asemenea, deschide calea pentru discuţii în vederea modificării sistemului salariului minim, astfel încât să păstreze puterea de cumpărare a salariaţilor şi exprimă angajamentul pentru încurajarea contractelor colective.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Economice, Sandor Czomba, a spus că acest acord va avea un impact favorabil asupra întregii economii naţionale. În plus, termenele limită convenite „transmit un mesaj important la toţi jucătorii din economie”.

Preşedintele confederaţiei sindicale MOSZ, Imre Palkovics, a apreciat că acordul este „un compromis acceptabil având în vedere condiţiile şi realitatea economică”. Acesta a subliniat că angajaţii au încercat să obţină o majorare salarială care să compenseze inflaţia şi să acopere decalajul între salariul minim şi cel mediu, obiective “pe care am reuşit să le îndeplinim”.

La rândul său, vicepreşedintele Federaţiei angajatorilor MGYOSZ, Ferenc Rolek, a spus că rapiditatea cu care s-a ajuns la un acord indică o „atitudine pozitivă” din partea părţilor implicate în discuţii. Potrivit acestuia, angajatorii au făcut un „compromis uriaş”, dar au simţit că „au un angajament pentru a creşte standardul de viaţă al celor mai săraci”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: