O săptămână plină pentru piețe va testa o revenire a acțiunilor americane, investitorii concentrându-se pe un val de rezultate corporative conduse de Apple și Microsoft, în timp ce perspectiva evoluțiilor comerciale globale amenință să provoace volatilitate în orice moment, scrie Reuters.
Raportul lunar privind ocuparea forței de muncă din SUA, datele privind creșterea economică din primul trimestru din SUA și o actualizare a inflației se adaugă la potențialele evenimente sensibile pentru piață din săptămâna următoare, în timp ce investitorii analizează dacă recenta soliditate sugerează că ce a fost mai rău în căderea acțiunilor indusă de tarif a trecut.
Cu S&P 500 în grafic pentru o săptămână solidă de câștiguri, indicele de referință al SUA și-a redus recenta alunecare la aproximativ jumătate, dar rămâne în scădere cu aproximativ 10% față de maximul record din februarie.
Sentimentul pentru acțiuni a fost stimulat în această săptămână de semnalele de relaxare a poziției comerciale a administrației Trump, inclusiv de o posibilă dezescaladare cu China. Dar situația rămâne fluidă, iar noile evoluții privind tarifele ar putea submina câștigurile pieței.
„Pare să existe un potențial de compromis în ceea ce privește situația tarifelor”, ceea ce a susținut recenta creștere, a declarat Michael Mullaney, director de cercetare a piețelor globale la Boston Partners.
Dar acțiunile vor rămâne sensibile la „fluxul de știri din acea zi”, a declarat Mullaney. „Dacă sunt pozitive tarifele, piața va crește. Dacă sunt negative în ceea ce privește tarifele, piața scade.”
Investitorii se pregătesc pentru mai multe răsturnări de situație în ceea ce privește comerțul, după ce președintele Donald Trump a amânat luna aceasta multe dintre cele mai severe tarife de import pentru alte țări până în iulie. Retragerea lui Trump a avut loc după ce anunțul său din 2 aprilie privind taxele de amploare a declanșat o volatilitate severă a acțiunilor și a zdruncinat piața obligațiunilor.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Incertitudinea tarifelor va fi un subiect critic pentru viitoarele rapoarte corporative.
Aproximativ 180 de companii din S&P 500, reprezentând peste 40% din valoarea de piață a indicelui, urmează să publice rezultate trimestriale în următoarea săptămână, potrivit UBS. Printre acestea se numără Apple, Microsoft, Amazon și Meta Platforms, patru dintre cele „Șapte magnifice” megacap companii de tehnologie și creștere ale căror acțiuni au ezitat în 2025 după ce au înregistrat câștiguri masive în ultimii doi ani.
Cu peste o treime din companiile S&P 500 care au raportat, profiturile sunt pe cale să depășească așteptările pentru această perioadă. Potrivit LSEG IBES, profiturile S&P 500 sunt pe cale să crească cu 9,7% în primul trimestru față de acum un an, față de o estimare de creștere de 8% la 1 aprilie.
„Oamenii se așteptau la ce e mai rău și asta se întâmplă de obicei când piețele se retrag”, a declarat King Lip, strateg șef la BakerAvenue Wealth Management din San Francisco. „Dar cifrele nu au fost chiar atât de rele”.
Cu toate acestea, unele companii au indicat provocările viitoare. Compania de bunuri de larg consum Procter & Gamble, compania de sucuri și gustări PepsiCo și producătorul de echipamente medicale Thermo Fisher, toate și-au redus previziunile de profit anual.
Investitorii vor urmări, de asemenea, măsura în care noul regim comercial global afectează datele economice, existând temeri generale că noile tarife vor determina creșterea prețurilor și încetinirea creșterii.
Datele de săptămâna viitoare includ produsul intern brut pentru primul trimestru și citirea din martie a indicelui prețurilor cheltuielilor de consum personal, o citire cheie a inflației.
Raportul lunar privind locurile de muncă din SUA, așteptat pe 2 mai, ar putea reprezenta cel mai important test pentru piețe. Piața forței de muncă a dat dovadă de stabilitate în ultimele luni, iar ocuparea forței de muncă ar trebui să fi crescut cu 135.000 de locuri de muncă în aprilie, conform unui sondaj Reuters.
Cu toate acestea, îndoielile cu privire la perspectivele economice sunt alimentate de citirile sumbre privind sentimentul consumatorilor și de alte sondaje, investitorii fiind nerăbdători să vadă dacă aceste „date slabe” îngrijorătoare se vor traduce prin slăbiciune în rapoartele considerate ca oferind dovezi mai concrete cu privire la economie.
„În cazul în care consumatorul va fi motorul creșterii continue în SUA, sarcina probei revine raportului privind locurile de muncă”, a declarat Bob Savage, șeful strategiei macro a piețelor la BNY.