Săptămâna de lucru de patru zile a fost păstrată de multe companii britanice care au încercat-o

angajați, birou, joburi, companie, locuri de munca Sursa foto: Pixabay

La un an de la încheierea celui mai mare test din lume privind săptămâna de lucru de patru zile, marea majoritate a companiilor care au luat parte continuă să le permită angajaților lor să lucreze o săptămână mai scurtă, iar mai mult de jumătate au făcut această schimbare permanentă, scrie CNN.

Timp de șase luni, între iunie și decembrie 2022, lucrătorii din 61 de organizații din Regatul Unit au lucrat 80% din orele lor obișnuite – pentru același salariu – în schimbul promisiunii de a presta 100% din munca lor obișnuită.

Cel puțin 89% dintre aceste firme încă aplicau această politică și cel puțin 51% dintre ele făcuseră ca săptămâna de patru zile să devină permanentă la sfârșitul anului 2023, potrivit unui raport publicat de unul dintre organizatorii testului. Două companii nu au răspuns cercetătorilor care au întocmit raportul.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Studiul a fost publicat de Autonomy, un grup de reflecție care a desfășurat procesul din 2022 împreună cu organizația nonprofit 4 Day Week Global și campania 4 Day Week UK, în parteneriat cu cercetători de la universitățile Cambridge și Oxford și de la Boston College.

Potrivit raportului, efectele reducerii programului de lucru au fost covârșitor de benefice pentru angajați și pentru companiile lor.

La finalul studiului, angajații au declarat că se bucură de o sănătate fizică și mentală mai bună, de un echilibru mai bun între viața profesională și cea privată și de satisfacție generală în ceea ce privește viața personală, precum și de o mai mică epuizare din cauza muncii – iar aceste îmbunătățiri s-au menținut un an mai târziu.

“Punctul cheie este că rezultatele puternice la șase luni nu se datorează noutății sau impactului pe termen scurt. Aceste efecte sunt reale și de lungă durată”, a declarat Juliet Schor, profesor de sociologie la Boston College, care a intervievat personalul din cadrul companiilor care au participat la studiu.

Managerii și directorii executivi de la 28 dintre organizații au acceptat, de asemenea, să răspundă la întrebări suplimentare. Toți au spus că săptămâna de patru zile a avut un impact pozitiv asupra companiei lor. Rotația personalului a scăzut la jumătate dintre organizații, aproape o treime au declarat că politica a îmbunătățit în mod vizibil recrutarea, iar 82% au raportat efecte benefice asupra bunăstării personalului.

Raportul Autonomy evidențiază, de asemenea, metodele pe care organizațiile le-au folosit pentru a susține săptămâna de patru zile, inclusiv revizuirea normelor privind întâlnirile, comunicarea la locul de muncă și stabilirea priorităților.

“În cadrul acestui studiu, a fost clar că săptămâna de patru zile nu este doar un foc de paie: companiile din Marea Britanie au reușit să o “facă să reziste””, au scris autorii.

Aproape jumătate dintre cele 61 de organizații care au participat la studiul 2022 sunt din domeniul marketingului și publicității, al serviciilor profesionale și din sectorul non-profit. Restul acoperă o gamă largă de industrii, inclusiv construcții, producție, comerț cu amănuntul, asistență medicală și arte și divertisment.

Apelurile pentru scurtarea săptămânii de lucru s-au înmulțit în ultimii ani. Aceste apeluri au devenit mai puternice după ce milioane de angajați au trecut la munca la distanță în timpul pandemiei și au încetat să mai facă naveta, economisind timp și bani.

Au existat o serie de experimente cu săptămâna de patru zile în întreaga lume, inclusiv un test în 2022 în 33 de companii, cu majoritatea lucrătorilor aflați în Statele Unite și Irlanda.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: