Discuțiile din jurul săptămânii de lucru de patru zile au fost reaprinse de pandemia COVID-19, lucrătorii și angajatorii regândind importanța flexibilității și beneficiilor la locul de muncă, arată o analiză Euronews.
Ideea este simplă – angajații ar lucra patru zile pe săptămână în timp ce vor fi plătiți la fel și ar câștiga aceleași beneficii, dar cu același volum de muncă.
Companiile care își reduc săptămâna de lucru ar funcționa, prin urmare, cu mai puține întâlniri și mai multă muncă independentă.
Măsura este privită ca fiind viitorul productivității angajaților și al echilibrului dintre viața profesională și viața privată, iar susținătorii săptămânii de lucru de patru zile sugerează că, atunci când este implementată, satisfacția lucrătorilor crește, la fel și productivitatea.
Sindicatele din Europa cer guvernelor să pună în aplicare săptămâna de lucru de patru zile, dar care țări au acceptat ideea și cum merge ea până acum?
Belgia va introduce o săptămână de lucru de patru zile pentru angajații care o doresc
Luna trecută, angajații belgieni au câștigat dreptul de a efectua o săptămână de lucru în numai patru zile, în loc de cele cinci zile obișnuite, fără pierderea salariului.
Angajații vor putea decide dacă vor lucra patru sau cinci zile pe săptămână, dar asta nu înseamnă că vor lucra mai puțin – pur și simplu își vor condensa orele de lucru în mai puține zile.
Premierul belgian Alexander de Croo speră că acordul va ajuta la flexibilizarea pieței muncii, notoriu de rigidă a Belgiei, și le va face mai ușor oamenilor să-și îmbine viața de familie cu cariera.
El a adăugat, de asemenea, că noul model ar trebui să creeze o economie mai dinamică.
„Scopul este de a oferi oamenilor și companiilor mai multă libertate de a-și aranja timpul de lucru”, a spus el. „Dacă ne compari țara cu altele, vei vedea adesea că suntem mult mai puțin dinamici.”
Doar aproximativ 71 din 100 de belgieni din grupa de vârstă între 20 și 64 de ani au un loc de muncă, mai puțin decât media din zona euro de aproximativ 73 și cu 10 puncte procentuale mai puțin decât în țările vecine, cum ar fi Țările de Jos și Germania, potrivit datelor Eurostat pentru al treilea trimestru al anului 2021.
Cu toate acestea, perspectiva unei săptămâni de lucru de patru zile nu este atrăgătoare pentru toți.
Unii angajați cu normă întreagă vor lucra într-adevăr zile foarte lungi dacă aleg să-și condenseze orele, iar alții, cum ar fi lucrătorii în ture, pur și simplu nu vor avea opțiunea acestei flexibilități.
Marea Britanie va începe un program de șase luni în iunie
Un program pilot de șase luni, lansat în ianuarie, recrutează companii pentru a studia impactul programului de lucru mai scurt asupra productivității întreprinderilor și a bunăstării lucrătorilor acestora, precum și impactul asupra mediului și egalității de gen.
Aproximativ 30 de companii s-au înscris până acum pentru acest program, care începe în iunie anul acesta și este condus de cercetători de la universitățile Cambridge și Oxford și de la Boston College, precum și de grupurile non-profit de advocacy 4 Day Week Global, the 4 Day Week UK Campaign și think tank-ul din Regatul Unit Autonomy.
Conform reformei, angajaților li se va permite să lucreze până la 9,5 ore pe zi – echivalentul a 9:00-18:30 – ceea ce înseamnă că vor putea să împartă o săptămână de muncă în patru zile mai lungi.
Aceasta ar putea fi extinsă în continuare la o zi de 10 ore printr-un acord sindical la locul de muncă.
Programul pilot din Marea Britanie este unul dintre mai multe din întreaga lume conduse de 4 Day Week Global, care pledează pentru o săptămână mai scurtă.
„Programe similare sunt programate să înceapă în SUA și Irlanda, mai multe fiind planificate pentru Canada, Australia și Noua Zeelandă”, a spus Joe Ryle, directorul campaniei 4 Day Week UK.
Scoția și Țara Galilor se alătură mișcării globale în creștere
În Scoția, un astfel de program pilot urmează să înceapă în 2023, în timp ce și Țara Galilor ia în considerare un program pilot.
Decizia a fost punctul culminant al unei promisiuni de campanie făcută de Partidul Național Scoțian (SNP), aflat la guvernare.
Lucrătorilor li se vor reduce orele de lucru cu 20 la sută, dar nu vor suferi nicio pierdere în materie de salariu.
SNP va sprijini companiile participante cu aproximativ 10 milioane de lire sterline (11,8 milioane de euro).
Guvernul a subliniat un sondaj recent realizat de think tank scoțian Institutul pentru Cercetare în Politici Publice (IPPR) din Scoția, care a arătat că 80% dintre persoanele care au răspuns la idee au fost foarte pozitive față de inițiativă.
Respondenții au spus că programul le-ar spori mult sănătatea și fericirea.
Scoția a indicat Islanda și rezultatele sale puternic pozitive drept un motiv important pentru a încerca săptămâna de lucru de patru zile.
Unele companii scoțiene și-au început deja propriile săptămâni de lucru trunchiate, grupul UPAC cu sediul la Glasgow afirmând recent că angajații săi se vor bucura de o săptămână de patru zile cu același salariu după derularea unui program pilot de succes.
În Țara Galilor, Sophie Howe, comisarul pentru generațiile viitoare, a cerut guvernului să introducă un proces similar de patru zile pe săptămână de lucru, cel puțin în sectorul public.
Islanda: Unul dintre liderii în săptămâna de lucru de patru zile
Între 2015 și 2019, Islanda a desfășurat cel mai mare program pilot din lume, cu o săptămână de lucru de 35 până la 36 de ore (redusă de la tradiționalele 40 de ore), fără a solicita o reducere proporțională a salariilor.
La faza de testare au participat aproximativ 2.500 de persoane.
Pentru a asigura controlul calității, rezultatele au fost analizate de think tank-ul britanic Autonomy și de Asociația islandeză non-profit pentru durabilitate și democrație (ALDA).
Proiectul-pilot a fost numit un succes de către cercetătorii și sindicatele islandeze care au negociat pentru o reducere a timpului de lucru.
Studiul a dus, de asemenea, la o schimbare semnificativă în Islanda, aproape 90% din populația activă având acum ore reduse sau alte aranjamente.
Cercetătorii au descoperit că stresul lucrătorilor și epuizarea s-au redus și că a existat o îmbunătățire a echilibrului viață-muncă.
Cu toate acestea, nu toate guvernele au împărtășit succesul Islandei cu săptămâna de lucru de patru zile.
Reacțiile mixte ale Suediei la săptămâna de patru zile
În Suedia, în 2015, a fost testată o săptămână de lucru de patru zile cu salariu integral, cu rezultate mixte.
Propunerea a fost să se încerce zilele de lucru de șase ore în loc de cele de opt ore fără pierderea salariului, dar nu toată lumea a fost mulțumită de ideea de a cheltui bani pentru acest lucru.
Chiar și partidele de stânga au considerat că ar fi prea costisitor să implementeze acest lucru la scară largă.
Dar rezultate pozitive au fost observate în cadrul unității de ortopedie a unui spital universitar, care a schimbat 80 de asistente și medici la o zi de lucru de șase ore și a angajat personal nou pentru a compensa timpul pierdut.
Răspunsul personalului medical a fost pozitiv, dar experimentul a fost, de asemenea, confruntat cu multe critici și nu a fost reînnoit.
Cu toate acestea, unele companii, precum producătorul de automobile Toyota, au ales să păstreze programul redus pentru lucrătorii lor.
Firma de mașini a decis să facă acest lucru pentru mecanici în urmă cu 10 ani și a rămas cu acest program.
Finlanda nu a introdus o săptămână de lucru de patru zile, în ciuda afirmațiilor larg răspândite
La începutul acestui an, țara din nordul Europei a ajuns pentru scurt timp subiectul știrilor internaționale după ce se pare că a redus dramatic programul de lucru.
Guvernul finlandez ar fi vrut să introducă o săptămână de lucru de patru zile, precum și o zi de șase ore.
Cu toate acestea, s-a dovedit că aceasta era o știre falsă, pe care apoi guvernul a trebuit să clarifice.
Actualul premier Sanna Marin a postat pe Twitter despre această idee în august 2019, dar nu a fost inclusă pe agenda guvernului.
Start-up-urile germane experimentează săptămâna de lucru mai scurtă
Germania găzduiește una dintre cele mai scurte săptămâni de lucru medii din Europa. Potrivit Forumului Economic Mondial (WEF), săptămâna medie de lucru este de 34,2 ore.
Cu toate acestea, sindicatele pledează pentru reducerea în continuare a programului de lucru.
Anul trecut, IG Metall, cel mai mare sindicat din țară, a cerut săptămâni de lucru mai scurte, argumentând că ar ajuta la menținerea locurilor de muncă și la evitarea disponibilizărilor.
Potrivit unui sondaj Forsa, 71% dintre oamenii care lucrează în Germania ar dori să aibă opțiunea de a lucra doar patru zile pe săptămână.
Puțin peste trei sferturi dintre cei chestionați au spus că susțin faptul că guvernul explorează potențiala introducere a unei săptămâni de patru zile. Printre angajatori, mai mult de doi din trei au susținut acest lucru.
O majoritate substanțială (75 la sută) consideră că o săptămână de patru zile ar fi de dorit pentru angajați, majoritatea (59 la sută) considerând că ar trebui să fie realizabilă și pentru angajatori.
Aproape jumătate dintre angajatori (46 la sută) au spus că consideră că este „fezabilă” să testeze o săptămână de patru zile la locul de muncă.
Cu toate acestea, rămâne încă de văzut dacă o astfel de măsură va fi implementată sau discutată. Până acum, sunt în principal start-up-urile mai mici care experimentează o săptămână de lucru mai scurtă.
Marile corporații ale Japoniei se aventurează în săptămâna de lucru de patru zile
În alte țări, cum ar fi Japonia, companiile mai mari se aventurează pe acest teritoriu, ca urmare a anunțului făcut de către guvernul japonez în 2021 privind un plan pentru a obține un echilibru mai bun între viața profesională și viața privată în întreaga țară.
Există mai multe motive pentru care acest lucru ar putea fi bun pentru țară, unde au loc numeroase decese prin surmenaj.
Personalul care lucrează ore suplimentare se poate îmbolnăvi adesea din cauza muncii excesive sau poate deveni sinucigaș.
În 2019, gigantul tehnologic Microsoft a experimentat modelul oferind angajaților weekenduri de trei zile timp de o lună.
Mișcarea a sporit productivitatea cu 40% și a dus la o muncă mai eficientă.
Spania va începe o fază de probă
Spania urmează, de asemenea, exemplul Japoniei, micul partid de stânga Más País anunțând la începutul acestui an că guvernul a fost de acord cu cererea lor de a lansa un modest program pilot de o săptămână de lucru de patru zile pentru companiile interesate de idee.
Aproximativ 6.000 de angajați din 200 de companii mici și mijlocii își vor putea prelungi weekendul cu o zi, cu salariu integral.
De atunci au avut loc discuții, urmând ca următoarea întâlnire să aibă loc în săptămânile următoare.
„Cu săptămâna de lucru de patru zile (32 de ore), ne lansăm în adevărata dezbatere a vremurilor noastre”, a scris pe Twitter Iñigo Errejón de la Más País. „Este o idee al cărei timp a sosit”.
Faza de încercare urmează să se desfășoare timp de cel puțin un an, dar nu este încă clar când va începe.
Unilever testează în prezent săptămâna de lucru mai scurtă în Noua Zeelandă
Între timp, în Noua Zeelandă, 81 de angajați care lucrează pentru gigantul de bunuri de larg consum Unilever participă în prezent la o încercare de un an de o săptămână de muncă de patru zile cu salariu integral.
„Obiectivul nostru este să măsuram performanța în ceea ce privește producția, nu timpul. Credem că vechile moduri de lucru sunt depășite și nu se mai potrivesc contextului”, a declarat Nick Bangs, Managing Director al Unilever Noua Zeelandă.
Dacă experimentul se dovedește a fi un succes, se pare că va fi extins și în alte țări.
Interes puternic în SUA și Canada
Potrivit unui sondaj realizat de furnizorul de software în cloud Qualtrics, 92% dintre lucrătorii americani sunt în favoarea unei săptămâni de lucru scurte, chiar dacă aceasta înseamnă ore de lucru mai lungi.
Angajații chestionați au citat îmbunătățirea sănătății mintale și creșterea productivității drept beneficii percepute.
Trei din patru angajați (74 la sută) spun că ar putea îndeplini aceeași cantitate de muncă în patru zile, dar cei mai mulți (72 la sută) spun că ar trebui să lucreze mai multe ore în zilele de lucru pentru a face acest lucru.
În Canada, cercetarea agenției globale de ocupare a forței de muncă Indeed a constatat că 41% dintre angajatorii canadieni iau în considerare programe hibride alternative și noi stiluri de lucru, în urma pandemiei de COVID-19.
Sondajul Indeed asupra a 1.000 de angajatori de angajați de birou din Canada a constatat că 51% dintre companiile mari cu peste 500 de angajați ar dori „probabil să implementeze săptămâni de lucru de 4 zile”.
Comparativ, 63% dintre organizațiile mijlocii cu 100-500 de angajați spun că ar fi pregătiți să implementeze o săptămână de lucru mai scurtă.
Majoritatea lucrătorilor canadieni cu normă întreagă (79%) s-au dovedit, de asemenea, dispuși să își scurteze săptămâna de lucru de cinci zile la patru zile, potrivit unui nou raport al Maru Public Opinion.
Situația în România
Mai mulți parlamentari au inițiat un proiect de lege care introduce și în România săptămâna de lucru de 4 zile, pentru ca angajații să beneficieze de un weekend de trei zile.
Proiectul propune o durată a timpului de lucru și de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână, astfel încât angajații să lucreze doar 4 zile pe săptămână și să aibă un weekend de trei zile.
În prezent, Codul Muncii prevede că, pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus, potrivit legislației actuale.
Inițiatorii propun că această repartizare să poată fi și de 10 ore pe zi timp de patru zile, cu trei zile de repaus.
ING Bank România a anunțat miercuri că va implementa, în următoarea perioadă, un program pilot de lucru pentru angajații din sediul central al băncii, care include weekend prelungit și o zi pe săptămână de la birou, în medie.
Timp de trei luni, în perioada 1 aprilie – 30 iunie, 300 de angajați din cei 2.300 de la sediul central al ING Bank au optat pentru noi moduri de organizare a orelor de lucru și, pe lângă programul clasic de lucru, aceștia pot alege dintre:
- Program de lucru de 9 ore / zi cu o jumătate de zi liberă săptămânal;
- Program de lucru de 9 ore / zi cu o zi liberă la 2 săptămâni.
Deși angajații pot lega aceste zile sau jumătăți de zi de weekenduri, aceasta nu este o condiție. Angajații ING pot alege oricare dintre zilele săptămânii, în funcție de preferințele lor sau tipul de activitate al echipei din care fac parte, astfel încât să asigure continuitatea muncii.
În general, săptămâna de lucru de patru zile pare să câștige popularitate lent, dar sigur lasă o amprentă pe tot globul. Încă este de văzut dacă guvernele vor adopta definitiv ideea.