Şase din 10 cei mai mari constructori ai României estimează o creştere a cifrei de afaceri în acest an

Berceni, Postalionului, blocuri noi, constructii, imobile, bloc Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Şase din zece cei mai mari constructori ai României estimează o creştere a cifrei de afaceri în acest an, 1 din 5 constructori văd o stagnare a afacerii şi alţi 20% consideră că vor înregistra scăderi ale încasărilor la finalul anului 2024. potrivit unui studiu IBC Focus. O analiză recentă a Economedia arăta că anul 2023 a marcat șapte ascensiuni în clasamentul celor mai puternici antreprenori în construcții, realizat anual de compania de consultanță IBC Focus, care monitorizează șantiere la nivel național. Dintre acestea, două companii sunt nou intrate în rândul celor mai puternici antreprenori generali din domeniu.

Conform unui comunicat de presă, optimismul marilor constructori se reflectă şi în intenţiile de angajare ale companiilor de construcţii: 62% dintre manageri şi antreprenori spun că numărul angajaţilor a crescut în 2024 comparativ cu anul trecut, transmite Agerpres.

Constructorii din România mizează în special pe lucrările publice ca motor de creştere în acest an: infrastructură – 86%, Medical – 40%, la egalitate cu lucrările reprezentate de utilităţi şi construcţii sociale (30%).

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

În zona privată, investiţiile industriale se află pe locul al doilea ca motor de creştere – 51% urmat la mare distanţă de domeniul retail 18% şi sectorul rezidenţial 16%.

„În piaţa de construcţii nu totul este roz şi sunt semnalate provocări cărora marii constructori trebuie să le facă faţă. Astfel, peste jumătate din marii constructori s-au confruntat cu blocaje financiare la marile proiecte. În ultimele 12 luni, întârzierile în lucrările de construcţii au fost cauzate de mai mulţi factori. Blocajele financiare sunt, fără îndoială, cauza principală, reprezentând 56% dintre problemele raportate”, a declarat Andrei Spătaru, CEO IBC Focus.

Astfel, problemele de finanţare au afectat grav capacitatea companiilor de construcţii de a-şi achita subcontractorii, de a achiziţiona materiale esenţiale şi de a menţine ritmul de lucru planificat.

Conform datelor disponibile, majoritatea antreprenorilor anticipează o creştere a concurenţei din cauza intrării de noi jucători pe piaţă, această opinie fiind exprimată de 44.90% dintre respondenţi.

Un alt factor important care contribuie la schimbarea dinamicii concurenţiale este inovaţia tehnologică, menţionată de 21.43% dintre respondenţi.

Pentru prima dată în istoria României, numărul de firme din sectorul construcţiilor trece de pragul 90.000 firme (cod CAEN F) ceea ce arată că sectorul construcţiilor atrage tot mai mulţi jucători.

Cea mai des indicată problemă de marii constructori (69%) este creşterea costurilor directe cu forţa de muncă, iar pe a treia poziţie, imediat după întârzierea proiectelor este cea legată de educaţia şi formarea insuficientă în domeniul construcţiilor.

Astfel, 7 din 10 constructori declară că au în continuare un deficit în ceea ce priveşte forţa de muncă specializată. Angajarea lucrătorilor străini este deja o practică întâlnită des în zona construcţiilor. Totuşi, 45% din marii constructori preferă să lucreze şi încă găsesc resursă umană exclusiv din România.

Analiza de piaţă este realizată de IBC Focus în urma chestionarelor calitative aplicate celor mai mari 100 constructori din România.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: