Scădere abruptă a averilor titanilor luxului francez în fața încetinirii cererii globale / Averile din industrie pierd 58 de miliarde de dolari pe măsură ce era cheltuielilor pandemice ia sfârșit

moda, moda de lux, kering, lvmh Sursa foto: colaj G4Media

Averea titanilor din industria luxului și cosmeticelor din Franța a crescut la cote nemaivăzute în timpul pandemiei, când consumatorii au cumpărat masiv genți, rochii și produse de îngrijire scumpe, relatează BoF. Acum, însă, trei dintre cei mai mari miliardari din țară – Bernard Arnault, Francoise Bettencourt Meyers și Francois Pinault – văd cum averile lor se micșorează, pe măsură ce cumpărăturile extravagante sunt înlocuite de cumpătare.

Cei trei, care rămân printre cei mai bogați oameni din lume, au pierdut colectiv 58 de miliarde de dolari în acest an, conform Indexului Miliardarilor realizat de Bloomberg. Scăderea vine într-o perioadă în care companiile pe care le controlează – LVMH, L’Oréal SA și Kering SA – raportează o cerere redusă pentru produsele de lux, în special în China.

Această retragere vine după o perioadă de creștere accelerată atât pentru industrie, cât și pentru miliardari, al căror spor în avere i-a plasat la același nivel cu mogulii din tehnologie și finanțe precum Elon Musk și Warren Buffett. În Franța, unde trăiesc Arnault, Bettencourt Meyers și Pinault, scăderea averii lor coincide și cu o presiune politică sporită pentru taxe mai mari asupra bogaților, cu scopul de a combate inegalitatea și de a reduce deficitul bugetar al țării.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Francois Pinault, în vârstă de 88 de ani, fondatorul companiei care a devenit Kering, a înregistrat cea mai mare scădere, averea sa reducându-se cu 63%, ajungând la 22 de miliarde de dolari față de vârf din august 2021. Aceasta este cea mai mare scădere procentuală din indicele Bloomberg și se datorează în mare parte problemelor cu cel mai mare brand de modă al companiei, Gucci.

„Implementăm o transformare radicală la Gucci” într-un mediu nefavorabil, a declarat Armelle Poulou, directorul financiar al Kering, într-o discuție recentă despre rezultate financiare, în care a anunțat și închiderea unor magazine. „Acest lucru afectează ritmul de execuție și, fără îndoială, adaugă dificultăți pe termen scurt.”

Pinault senior a predat conducerea companiei fiului său, Francois-Henri Pinault, în vârstă de 62 de ani, în urmă cu aproape două decenii și s-a concentrat pe colecția sa de artă, deschizând muzee la Paris și Veneția. Francois-Henri s-a angajat să relanseze Gucci, dar avertismentul asupra vânzărilor de săptămâna aceasta este al treilea din 2024.

De la începutul anului, averea lui Arnault s-a redus cu aproximativ 26 de miliarde de dolari, cea mai mare scădere în rândul celor mai bogați 500 de oameni din lume, conform Bloomberg. Acesta a coborât pe locul cinci în index de pe poziția întâi, după ce acțiunile LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE, conglomeratul de lux pe care Arnault, în vârstă de 75 de ani, l-a fondat și încă îl controlează, au scăzut cu 30% față de un maxim atins la mijlocul lui 2023.

Rezultatele au fost dezamăgitoare și la gigantul cosmeticelor L’Oréal, ceea ce a redus averea lui Bettencourt Meyers cu 19 miliarde de dolari în acest an, ajungând la 81 de miliarde de dolari. Moștenitoarea, acum în vârstă de 71 de ani, a fost pentru mulți ani cea mai bogată femeie din lume, titlu deținut acum de Alice Walton.

„Turbulențele au fost mai grave decât ne așteptam în Asia de Nord, în ecosistemul chinezesc, unde piețele au devenit și mai negative, în special în sectorul luxului”, a declarat Nicolas Hieronimus, directorul general al L’Oréal, într-o discuție cu analiștii. Compania continuă să performeze „destul de bine” în Europa, America de Nord și piețele emergente, în ciuda încetinirii din vară, dar China se situează „mult sub nivelul de dinainte de pandemie.”

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: