Scăderea livrărilor de petrol ale grupului OPEC+ ar putea împinge în recesiune economia mondială, avertizează Agenţia Internaţională a Energiei. Decizia a fost criticată și de Statele Unite ale Americii

petrol Sursa foto: Pixabay

Decizia de săptămâna trecută a grupului OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători de ţiţei) de a reduce livrările a dus la creşterea preţurilor şi ar putea împinge economia mondială în recesiune, avertizează Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite Reuters.

“Deteriorarea continuă a economiei şi preţurile mai ridicate, cauzate de planul OPEC+ de a reduce livrările, încetinesc cererea de ţiţei pe plan global. În contextul presiunilor provocate de inflaţia ridicată şi majorarea dobânzilor, preţurile mai ridicate ale petrolului s-ar putea dovedi a fi punctul critic pentru economia mondială, aflată deja la un pas de recesiune“, se arată în raportul lunar al IEA – principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state.

Avertismentul agenției evidențiază o divergență cu Arabia Saudită, principalul exportator de petrol din lume și liderul de facto al OPEC.

Actualele reduceri ale livrărilor vor fi probabil de aproximativ un milion de barili pe zi (bpd) şi nu de două milioane de barili pe zi, aşa cum anunţase iniţial grupul OPEC+, susţine Agenţia Internaţională a Energiei.

Constrângerile legate de capacitate afectează producţia în alte state membre OPEC, astfel încât Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite vor fi cele mai afectate de reducerile de producţie convenite de grupul OPEC+, avertizează IEA, în timp ce noile sancţiuni ale G7 şi ale Uniunii Europene vor înăspri şi mai mult aprovizionarea cu ţiţei la nivel mondial.

Grupul OPEC+ a decis cea mai semnificativă reducere a producţiei de petrol de la pandemia din 2020, scăzând livrările într-un moment în care piaţa e tensionată, în pofida presiunilor SUA şi ale altor ţări pentru a pompa mai mult.

Reuniţi la Viena, reprezentanţii celor 13 state membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi ai celor 10 state aliate, aflate sub umbrela OPEC+, au convenit ca, începând din noiembrie, să-şi reducă producţia cu două milioane de barili pe zi, pentru a sprijini creşterea preţurilor.

Președintele SUA, Joe Biden, a promis “consecințe” nespecificate pentru relațiile cu Arabia Saudită după decizia OPEC+, însă Riadul a respins criticile și a declarat că măsura nu a fost una politică și că a avut ca scop echilibrarea pieței.

“Preţurile mai ridicate ale petrolului, dacă sunt determinate de reduceri semnificative ale producţiei, vor irita probabil Administraţia Biden înaintea alegerilor. Ar putea exista noi reacţii politice din partea SUA, inclusiv eliberarea suplimentară a unor stocuri strategice”, susţin analiştii de la Citi.  

Pe lângă decizia OPEC+, noile sancțiuni ale G7 și ale Uniunii Europene împotriva Rusiei ar putea restrânge și mai mult oferta globală.

În această lună, UE a aprobat un plan al clubului G7 al națiunilor bogate de a impune un plafon al prețurilor pentru exporturile de petrol rusesc, un set complex de noi sancțiuni globale menite să priveze Moscova de venituri pentru invazia sa în Ucraina.

Totuși, orice întrerupere importantă a fluxurilor de petrol rusesc, chiar și către cumpărătorii din afara UE și din afara G7, ar putea crește prețurile la nivel mondial și ar putea adânci suferințele economice ale cetățenilor din țările sancționate, care se confruntă deja cu inflație și costuri ridicate ale vieții.

 

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *