Scăderea mondială a prețurilor locuințelor s-a încheiat în mare parte, majoritatea piețelor vor crește în 2024, arată un sondaj Reuters

case imobile oraș Sursa foto: pixabay.com

Recenta scădere a prețurilor imobiliare la nivel mondial s-a încheiat în mare parte, prețurile medii ale locuințelor de pe principalele piețe urmând acum să scadă mai puțin decât s-a anticipat la începutul anului și să crească până în 2024, potrivit unui sondaj realizat de Reuters în rândul analiștilor imobiliari.

Scăderile de două cifre ale prețurilor pe care analiștii le prognozau la începutul acestui an din cauza creșterii ratelor ipotecare nu s-au materializat în totalitate, deoarece economiile mai mari ale gospodăriilor, oferta restrânsă și creșterea imigrației au limitat scăderile.

Ratele ipotecare puternic crescute, ca urmare a mai mult de un an de creșteri ale dobânzilor de către principalele bănci centrale, nu au afectat nici ele pe toată lumea.

Mulți proprietari de locuințe care au luat credite ipotecare ieftine în timpul unei perioade lungi de rate aproape zero, în special în Statele Unite, au decis să rămână pe loc. Acest lucru a restricționat oferta și activitatea de pe piața imobiliară.

Dar aceasta este o veste și mai proastă pentru aspiranții la prima casă, lăsați pe tușă ani de zile de oferta restrânsă și care au fost excluși în timpul pandemiei COVID, când proprietarii de locuințe existente au licitat mai mult decât ei, ceea ce a dus la creșterea prețurilor locuințelor cu rate anuale de două cifre.

Ultimele rezultate ale sondajului – în special pentru economiile cu cea mai rapidă inflație a prețurilor locuințelor din ultimii ani, cum ar fi SUA, Canada, Noua Zeelandă și Australia – contestă ipoteza conform căreia următoarea mișcare a majorității băncilor centrale va fi reducerea ratelor.

Într-adevăr, o mare parte din optimismul legat de stabilizarea timpurie și neașteptată de pe aceste piețe a provenit din speculațiile conform cărora ratele dobânzilor au ajuns la limită și că, începând cu prima jumătate a anului viitor, acestea vor scădea din nou.

“Probabil că în ultimele două luni a existat un pic prea multă gândire pozitivă în jurul impactului unui scenariu de vârf al ratelor. Cred că încă nu am simțit cu adevărat întregul impact al ratelor mai mari. Ipotecile cu rată fixă au însemnat că mulți proprietari de imobile sunt oarecum protejați de impact”, a declarat Liam Bailey, șeful departamentului de cercetare al Knight Frank.

“Cred că realitatea este că aveți o ofertă foarte scăzută și volume foarte mici de construcții de locuințe pe majoritatea piețelor din cauza întreruperii COVID și a întreruperii lanțului de aprovizionare … De asemenea, aveți o cerere destul de puternică pe majoritatea piețelor occidentale. Ideea fundamentală este că cererea puternică întâlnește oferta slabă.”

Aceasta era deja o provocare serioasă pe piețele globale de locuințe înainte de pandemie, pe care doar câteva piețe, cum ar fi India, nu au reușit să o depășească.

Sondajul Reuters din 14-31 august, realizat în rândul a peste 130 de analiști imobiliari care acoperă piețele imobiliare din SUA, Marea Britanie, Germania, Australia, Noua Zeelandă și India, a arătat că analiștii și-au îmbunătățit în general previziunile pentru acest an și anul viitor. China este o excepție notabilă de la acest optimism.

Prețurile medii ale locuințelor din SUA au fost prognozate să stagneze în acest an și anul viitor. În sondajele din mai și martie, valorile din 2023 au fost prognozate să scadă cu 2,8% și, respectiv, 4,5%.

Prețurile caselor din Noua Zeelandă și Canada, care au urcat cu 40-50% în timpul pandemiei, au fost prognozate să scadă cu aproximativ 5% în acest an și apoi să crească cu aproximativ 5% și, respectiv, 2%, în 2024.

Acestea au fost îmbunătățiri față de scăderea de 8%-9% așteptată în 2023 și o creștere de 2%-3,4% anul viitor în ultimul sondaj.

În India, care nu a avut parte de un boom pandemic, prețurile locuințelor ar urma să crească constant în următorii ani.

Prețurile medii pe piața imobiliară din Germania au fost prognozate să scadă cu 5,6% în acest an și să stagneze în 2024. Potrivit sondajului, prețurile locuințelor din Marea Britanie vor înregistra o scădere modestă de 4% în acest an și nu vor crește anul viitor.

Accesibilitatea prețurilor va rămâne o problemă la nivel mondial.

În general, majoritatea respondenților, 55 din 103, care au răspuns la o întrebare separată, au declarat că accesibilitatea la cumpărare pentru cei care cumpără pentru prima dată o locuință se va înrăutăți în anul următor. Restul de 48 au spus că se va îmbunătăți.

“Ratele la creditele ipotecare au continuat să crească, iar acest lucru pune o presiune crescută asupra accesibilității. Volumul vânzărilor este scăzut, ceea ce ascunde exact cât de mare este presiunea asupra prețurilor locuințelor”, a declarat Brad Hunter de la Hunter Housing Economics.

Dar, având în vedere că cererea de locuințe depășește oferta, se aștepta o creștere a chiriilor medii și accesibilitatea chiriilor să se înrăutățească.

O majoritate de aproape două treimi dintre analiști, 65 din 101, care au răspuns la o întrebare suplimentară au declarat că accesibilitatea chiriilor se va înrăutăți în anul următor. Restul de 36 au spus că se va îmbunătăți.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

  1. Disperarea mafiotilor imobiliari…
    Va fi exact invers. Invatati sa cititi printre randuri si cu “nu” in pctele cheie.
    Nu cadeti in plasa lor

  2. Nu va mai mirați! Toți boschetarii deveniți constructori cer sume colosale, toți maneliști își spala banii investind în construcții, toate băncile profita de disperarea noastră de a cumpăra o casă, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *