Piața de energie electrică se liberalizează, de astăzi, 1 iulie, ceea ce înseamnă că dispare schema de plafonare-compensare care a adus tarife mai mici în facturi pentru consumatori. Luna viitoare, așadar, consumatorii din România ar trebui să se aștepte să primească facturi și cu 130% mai mari, în special cei cu consum mai mic, care beneficiau până acum de cel mai puternic sprijin din partea statului. O parte dintre consumatori vor fi sprijiniți în continuare, cu vouchere de energie, doar că ei trebuie să solicite acest sprijin, nu îl vor mai primi automat în facturi ca până în prezent.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Prețuri pentru consumatori casnici

Pentru consumatorii casnici, prețul energiei se va dubla, așa cum Economedia a relatat deja. Astfel, începând de marţi, 1 iulie 2025, nu se vor mai aplica preţurile plafonate, de 0,68 lei/kWh, 0,80 lei/kWh şi 1,3 lei/kWh, în funcţie de consum, consumatorii urmând să plătească preţurile din contractul încheiat cu furnizorul.

Conform ofertelor transmise clienţilor, noile preţuri ajung până în jurul valorii de 1,5 lei/kWh, ceea ce înseamnă că, în cazul celor cu consum până în 100 KWh factura s-ar putea dubla.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Hidroelectrica este compania care are, în acest moment, are cea mai bună ofertă din piață pentru perioada de după 1 iulie, când prețul energiei va fi complet liberalizat. Prețurile practicate de companie variază în funcție de zonă și sunt cuprinse între cel mai mic tarif va fi de 1,03640 lei/kWh și 1,11905 lei/kWh. Așadar, creșterile de preț la Hidroelectrica variază între 52% și 64%, pentru consumatorii care până acum aveau cel mai mic preț. Însă compania a spus recent, într-un răspuns pentru HotNews, că nu produce suficientă energie pentru a prelua toți consumatorii casnici din România. Asta după ce, în urmă cu câteva zile, compania a anunțat că este pregătită să preia toți consumatorii de energie care vor să-și schimbe furnizorul.

PPC, fosta Enel (care acoperă sudul Munteniei, Dobrogea și Banatul), unul dintre marii furnizori de energie electrică, a trimis recent o ofertă cu un preț mai scăzut. Oferta se numește PPC Energie Verde și are aplicabilitate de la data de 1 iunie, conform datelor din comparatorul cu oferte al ANRE. Prețul energiei active este acum de doar 0,78 lei/kWh, la care se adaugă tarife de rețea și taxe. Astfel, prețurile finale din facturi pentru cei care vor să beneficieze de această ofertă sunt cuprinse acum între 1,42 și 1,51 lei/kWh, în funcție de zona în care se află locul de consum. Astfel, prețurile vor crește cu procente cuprinse între 108% și 122%.

La Electrica Furnizare, prețul energiei active va fi de 0,782 lei/kWh (preț cu TG inclus), iar la el se adaugă tarifele reglementate și taxele, astfel că prețul final facturat va fi cuprins între 1,43 și 1,51 lei/Kwh, în funcție de zona de distribuție a clientului. Prețul este fix și garantat până la 31 decembrie 2025. Și aici variațiile de preț sunt aproximativ aceleași.

Care va fi cu adevărat impactul pentru consumatorul casnic, depinde de profilul de consum al fiecăruia. Dacă un apartament este dotat cu aer condiționat iar vara ce vine va fi caniculară, atunci impactul poate fi puternic.

De exemplu, răcorirea casei prin intermediul AC pe o vară caniculară poate aduce lejer un consum lunar de 400 kwh. Dacă acest lucru însemna, vara trecută, o factură de 270 de lei, în această vară, factura poate urca la peste 600 de lei.

Este de precizat că prețul de 1,57 lei/kwh este valabil pentru clienții de la serviciul universal. Se poate obține o altă ofertă de la la furnizorul implicit dacă se solicită expres acest lucru.

Se mai poate merge și în piața liberă – lista furnizorilor este afișată pe site-ul ANRE, pentru o ofertă și mai bună. Dacă un cetățean găsește o astfel de ofertă, poate denunța unilateral, fără costuri, contractul cu furnizorul pentru a se duce către furnizorul cu oferta mai bună. Consumatorii au posibilitatea de a-şi schimba furnizorul, online, atunci când găsesc o ofertă mai bună, iar Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei recomandă consumatorilor să verifice comparatorul de preţuri, pentru a-şi alege oferta pe are o consideră a fi cea mai avantajoasă.

„Începând cu 1 iulie 2025, se încheie schema de plafonare a preţurilor la energie electrică. Ce trebuie să facem? Să alegem informat. După aproape 4 ani şi jumătate de sprijin guvernamental, preţurile la energie electrică vor fi din nou stabilite pe piaţa liberă. Pentru a evita o creştere bruscă a facturii, încurajez toţi consumatorii să: verifice ofertele din piaţă folosind comparatorul de preţuri ANRE; să îşi schimbe furnizorul, rapid şi gratuit, direct online, în doar 24 de ore, atunci când găsesc o ofertă mai bună”, a scris preşedintele Autorității de Reglementare în Energie (ANRE), George-Sergiu Niculescu pe pagina sa de Facebook.

De altfel, ANRE a lansat şi o campanie naţională de informare publică, destinată consumatorilor de energie electrică, în contextul în care, la data de 1 iulie 2025, va înceta schema de plafonare-compensare aplicabilă preţurilor din sectorul energetic

Schemă de ajutor

Guvernul a aprobat în şedinţa de vineri un proiect de acordare de ajutoare sub formă de vouchere pentru plata facturilor pentru persoanele aflate în risc de sărăcie energetică.

Astfel, începând cu 1 iulie 2025, consumatorii eligibili vor putea beneficia de un ajutor lunar în valoare de 50 de lei, pentru plata facturilor la energie electrică. Măsura vizează sprijinirea persoanelor singure cu venituri sub 1.940 lei/lună şi familiilor cu venituri medii sub 1.784 lei/lună/persoană. Peste 2,1 milioane de gospodării din întreaga ţară vor putea accesa acest sprijin.

Ajutorul se acordă sub forma unui tichet electronic, care poate fi folosit exclusiv pentru plata facturilor la energia electrică, prin intermediul Poştei Române, fără comisioane sau costuri suplimentare aplicate beneficiarilor.

Cererea se poate depune online, prin aplicaţia EPIDS gestionată şi pusă la dispoziţie de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Pentru cei care nu au acces la internet, autorităţile locale şi oficiile poştale vor oferi sprijin la completarea solicitării.

Prețuri pentru firme

Prețul energiei electrice pentru consumatorii non-casnici (firme, instituții publice) pentru perioada de după 1 iulie, când piața va fi complet liberalizată, variază între 1,26 lei și 2 lei/kWh, potrivit ofertelor postate de furnizori pe comparatorul de pe site-ul ANRE, analizate de Economedia.

Până acum, legislația din sectorul energetic a prevăzut un plafon de 1,3 lei pe kWh pentru electricitatea consumată de firme. De la 1 iulie, acest plafon este, iar prețurile vor fi stabilite exclusiv de către piață. Acestea diferă de la un furnizor la altul, dar și de la o zonă la alta a țării, în funcție de rețeaua de distribuție unde firmele sunt racordate.

Economedia a analizat ofertele-tip postate de furnizori pe site-ul ANRE pentru zona de distribuție care include municipiul București și județul Ilfov. Doi dintre furnizori au prețuri sub plafonul de 1,3 lei/kWh care exista până acum: Hidroelectrica și Energy Distribution Systems.

Hidroelectrica are cel mai mic preț pentru non-casnici, la fel ca în cazul consumatorilor casnici. Tariful practicat de acest furnizor pentru firme este 1,26 lei/kWh.

Urmează Energy Distribution System, cu 1,29 lei/kWh.

Furnizorul Nova Power & Gas are un preț de 1,30 lei/kWh pentru contractele încheiate pentru trei luni și 1,31 lei pentru cele încheiate pe o perioadă de un an.

Topul este completat de MET România, care are un preț de 1,32 lei/kWh, MVM Future Energy – 1,33 lei/kWh, EM Power – 1,34 lei/kWh, East Wind Farm – 1,37 lei/kWh.

Urmează apoi trei furnizori cu aceeași ofertă, Engie România, Energy Tech Entera, Getica 95 Com – 1,44 lei/kWh fiecare, OMV Petrom, cu 1,47 lei/kWh și Renovatio Trading – 1,48 lei/kWh.

În total există 26 de oferte pe comparatorul de pe site-ul ANRE. Cea mai scumpă dintre ele este 2 lei/kWh și aparține furnizorului EFT Power.

Economedia a discutat cu mai multe dintre firmele mari consumatoare de energie electrică, pentru a vedea cum le afectează majorările de preț la energie electrică și cum gestionează pe termen lung acest impact. Unii dintre marii consumatori au trecut la autogenerare cu ajutorul fotovoltaicelor, optimizări de consum și negociere „la sânge” a contractelor cu furnizorii, dar îngrijorările vin de pe lanțul de aprovizionare.

Pentru prosumatori, dacă există un contract în vigoare, rămâne valabil, cu aceeaşi clauze

Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul ANRE, în cazul prosumatorilor, dacă aceştia au un contract în vigoare cu un furnizor de energie electrică, acesta rămâne valabil cu aceleaşi clauze. În ceea ce priveşte preţul, dacă contractul are termen de expirare după data de 1 iulie, ar trebui să se aplice prevederile şi preţul din contract, până la expirarea acestuia, atunci când se va transmite o nouă ofertă.

„Schema de plafonare a preţurilor la energie electrică s-a încheiat, dar drepturile prosumatorilor nu s-au modificat. Dacă aveţi o putere instalată de până la 200 kW aveţi dreptul la compensare cantitativă direct în factură, iar dacă aţi produs mai multă energie decât aţi consumat, puteţi utiliza cantitatea de energie pe o perioadă de maximum 24 de luni de la data facturării.

Practic, dacă energia electrică produsă în calitate de prosumator este egală cu energia electrică consumată de dumneavoastră, atunci nu ar trebui să fiţi impactat de finalizarea schemei de plafonare-compensare. În cazul în care, balanţa indică un auto-consum mai mare decât producţia, atunci pentru diferenţă veţi plăti preţul final pe care îl regăsiţi în contractul de furnizare.

În cazul în care energia electrică produsă de dumneavoastră este cantitativ mai mare decât cea consumată în intervalul de facturare (de obicei lunar), preţul pe care îl veţi primi pentru această energie ar trebui să fie egal cu preţul energiei electrice active din contractul de furnizare”, explică reprezentanţii ANRE.

Pentru prosumatorii cu putere instalată de peste 200 kW şi până în 400 kW, furnizorii sunt obligaţi să achiziţioneze energia electrică produsă şi livrată la un preţ egal cu preţul mediu ponderat înregistrat în Piaţa pentru Ziua Următoare în luna în care a fost produsă energia respectivă.

ANRE precizează însă că această calitate de prosumator presupune acelaşi furnizor şi, în cazul în care doresc să schimbe contractul, atunci trebuie să analizată cu mare atenţie balanţa de energie electrică livrată versus energia electrică consumată, pentru a vedea dacă, per total, într-un an, există deficit sau surplus de energie electrică, şi astfel să stabilească ce este mai convenabil pentru ei.