Schimbare în piața de energie: racordarea la rețeaua Transelectrica a proiectelor energetice nou cu puteri de peste 5 MW se va face prin licitație

transelectrica, transformator energie, Foto: Transelectrica

Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat marţi metodologia prin care capacităţile disponibile ale reţelei electrice vor fi alocate prin licitaţie în vederea racordării locurilor de producere sau de consum şi de producere, cu puteri instalate de cel puţin 5 MW, transmite Agerpres.

Schimbarea e una semnificativă în piața de energie, pentru că până acum mecanismul de alocare era unul lipsit de transparență, și mai mulți jucători din piață au cerut reguli egale.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

“Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat marţi Ordinul pentru aprobarea unei metodologii privind alocarea capacităţii reţelei electrice pentru racordarea locurilor de producere a energiei electrice, precum şi pentru modificarea şi completarea unor ordine ale preşedintelui ANRE privind racordarea utilizatorilor la reţeaua electrică de interes public, punând în aplicare dispoziţii din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare. Metodologia are ca scop stabilirea regulilor privind alocarea prin licitaţie a capacităţilor disponibile, în vederea racordării locurilor de producere/de consum şi de producere, cu puteri instalate ale instalaţiilor de producere a energiei electrice mai mari sau egale cu 5 MW”, se arată într-un comunicat al ANRE remis AGERPRES.

Astfel, se va înlocui conceptul actual prin care se instituie obligaţia participării solicitanţilor de racordare la lucrări de întărire generale în reţelele electrice în amonte de punctul de racordare cu un mecanism de alocare a capacităţii reţelei electrice bazat pe licitaţie.

“Noua Metodologie are în vedere alocarea capacităţii disponibile a reţelei electrice prin metode de piaţă, şi promovează un mecanism ce asigură un mediu concurenţial care oferă o mai bună predictibilitate în sistemul energetic. Am văzut, în practică, că există situaţii în care participanţi la piaţă care solicită aviz tehnic de racordare nu mai finalizează investiţia pentru care l-au solicitat. Ne dorim să vedem mai mulţi megawaţi instalaţi în reţele, care să genereze energie ieftină, astfel că, prin noile reglementări aprobate, ne-am propus să construim un mecanism nou, îmbunătăţit, prin care să asigurăm un cadru concurenţial pentru investitorii serioşi şi să eliminăm eventuale încercări de speculă în vederea securizării racordării unor capacităţi”, a declarat preşedintele ANRE, George Niculescu, citat în comunicat.

Dezvoltarea şi administrarea platformei pentru licitaţii şi organizarea activităţii respective se realizează de către operatorul de transport şi de sistem.

Metodologia se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2026 pentru: racordarea locurilor de producere/de consum şi de producere cu/fără instalaţii de stocare noi, cu puterea instalată a instalaţiilor de producere a energiei electrice mai mare sau egală cu 5 MW, respectiv a instalaţiilor de stocare noi, cu puterea instalată mai mare sau egală cu 5 MW; acordarea unui spor de putere pentru evacuare în situaţia amplasării la un loc de producere/de consum şi de producere existent a unor instalaţii de producere a energiei electrice suplimentare/instalaţii de stocare cu puterea instalată mai mare sau egală cu 5 MW; racordarea la un loc de consum existent a unor instalaţii de producere a energiei electrice/instalaţii de stocare cu putere instalată mai mare sau egală cu 5 MW.

Prin acest mecanism, explică ANRE, sumele colectate prin licitaţie pentru lucrările suplimentare de dezvoltare a reţelei electrice, necesare pentru acoperirea cererilor solicitanţilor pentru alocare de capacitate, se utilizează de către operatorii de reţea pentru dezvoltarea reţelelor electrice.

Totodată, ordinul revizuieşte prevederile Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 59/2013, cu modificările şi completările ulterioare şi ale actelor subsecvente acestuia, prin măsuri care se referă, în principal, la constituirea garanţiei financiare de 5% care se prevede în avizele tehnice de racordare emise pentru locuri de producere/de consum şi de producere noi cu puteri instalate mai mari de 1 MW indiferent dacă soluţia de racordare prevede sau nu realizarea de lucrări de întărire în reţelele electrice în amonte de punctul de racordare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Treba asta cu licitatiile o sa termine orice investitie in domeniu…. orice licitatie in romanika dureaza de la 2 ani in sus…. pa si la revedere….

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.