Scumpirea produselor alimentare: România stă mai bine decât Ungaria

bani portofel scumpiri piata

În august, preţurile din România s-au majorat cu 15,3%, iar scumpirea celor alimentare a fost de 18%. Potrivit INS, rata anuală a inflaţiei din România a fost în august de 15,3%. Indicele din august a fost în Ungaria mai mare – 15,6%, scrie Napi Gazdaság, potrivit Rador.

Preţurile produselor nealimentare s-au majorat cu aproape 16%, în timp ce serviciile cu 8,2%. Preţul pâinii şi al produselor de panificaţie s-a majorat cu aproximativ 25%, legumele s-au scumpit cu 27%, iar cartofii cu 50%. Uleiul comestibil costă cu 50% mai mult, carnea cu 14%, produsele lactate cu aproape 21%, untul cu aproximativ 30% faţă de preţurile din luna august anul trecut.

Carburanţii s-au majorat cu peste 31%, gazul cu aproape 71%, în timp ce energia electrică cu 16%. Aici INS ţine cont de preţurile stabilite pentru consumatori.

Potrivit comunicărilor BNR de la începutul lunii august, la sfârşitul anului în curs se aşteaptă un indice de consum de 13,9%, în timp ce pentru sfârşitul anului viitor s-a prognozat o inflaţie de 7,5%.

La începutul lunii august BNR a majorat dobânda de referinţă cu 75 puncte procentuale, ajungând la 5,5%.

Comentarii

  1. Iti dai seama ce-ti incalzeste matul … In special cand intreaga socoteala e facuta anapoda.

    V-am zis, trebuie considerata ponderea pe care fiecare produs o are in viata fiecaruia, sub medie geometrica. Altfel spus, cat % din salariu se duce pe gaz, % pe ulei, % cartofi etc. si abia DUPA calculata inflatia ! Practic, unde se duc banii, aia e inflatia. Nu vrajeli, laptisor de matca.

    Sunt 100% convins ca nu s-a calculat asa. E o ciorba jalnica toata aceasta ‘economie’ si asta in cel mai inalt presupus varf, INS.

    Care nici macar n-au habar de asa ceva :

    http://www.paecon.net/PAEReview/issue100/whole100.pdf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *