Anchetatorii au găsit urme de explozibili la locul unde au fost avariate conductele de gaz Nord Stream, confirmând că a avut loc un sabotaj, a declarat vineri un procuror suedez, citat de Reuters.
Autoritățile suedeze și daneze investighează patru găuri în gazoductele Nord Stream 1 și 2, care leagă Rusia și Germania prin Marea Baltică și care au devenit un punct sensibil în criza ucraineană, în condițiile în care aprovizionarea cu gaze în Europa este deficitară.
Luna trecută, Danemarca a declarat că o anchetă preliminară a arătat că scurgerile au fost cauzate de explozii puternice.
“Analizele care au fost efectuate acum arată urme de explozibili pe mai multe dintre obiectele care au fost recuperate”, a declarat într-o declarație autoritatea suedeză de urmărire penală, adăugând că aceste constatări stabilesc că incidentul este un “sabotaj grav”.
Aceasta a precizat că ancheta continuă va stabili dacă va fi posibilă identificarea celor responsabili.
Cooperarea cu autoritățile din Suedia, precum și cu cele din alte țări, decurge foarte bine, a declarat procurorul principal Mats Ljungqvist.
Biroul procurorului a refuzat să facă alte comentarii, inclusiv cu privire la explozibilii despre care se crede că au fost folosiți pentru a deteriora conductele.
Rusia va aștepta până când se va face o evaluare completă a pagubelor înainte de a decide cu privire la reparații, dacă va fi cazul, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
“Simplul fapt că au început deja să vină date în favoarea confirmării unui act subversiv sau a unui act terorist… confirmă încă o dată informațiile pe care le are partea rusă”, a declarat Peskov.
“Este foarte important să nu ne oprim, este foarte important să îl găsim pe cel care se află în spatele acestei explozii”.
Nici Gazprom, nici Nord Stream 1 și 2 nu au răspuns la solicitările Reuters pentru comentarii.
Seismologii din Danemarca și Suedia au declarat anterior că au înregistrat cutremure în imediata vecinătate a scurgerilor și că semnalele nu semănau cu cele ale cutremurelor.
Poliția daneză a refuzat să comenteze constatările suedeze.
Rupturile din 26 septembrie ale conductelor de pe fundul mării, care au aruncat gaze în ocean și care au bubuit la suprafață în săptămâna următoare, au declanșat avertismente de pericol public și temeri privind daunele aduse mediului.
O secțiune de cel puțin 50 de metri lipsește din Nord Stream 1, a relatat cotidianul suedez Expressen la 18 octombrie, după ce a filmat ceea ce a spus că sunt primele imagini făcute publice ale pagubelor.
Luna trecută, Ministerul rus al Apărării a declarat că personalul marinei britanice a aruncat în aer conductele, o afirmație despre care Londra a spus că este falsă și că este menită să distragă atenția de la eșecurile militare rusești din Ucraina.