Se apreciază dolarul american, valoare tradiţională de refugiu în perioade de turbulenţe

Redacția iul. 11, 2022 0 comentarii
Dolari americani

Dolarul american, valoare tradiţională de refugiu în perioade de turbulenţe, s-a apreciat luni, ajungând aproape de paritatea cu moneda euro, afectată de posibilitatea unei întreruperi a aprovizionării Europei cu gaze naturale din Rusia, informează agenția AFP, citată de Agerpres.

Investitorii evită activele considerate riscante şi preferă moneda americană, care în jurul orei 12.10 GMT s-a apreciat cu 0,92% ajungând până la un curs de 1,0093 dolari pentru un euro, după ce anterior a cunoscut o creştere de peste 1%.

În aceste condiţii se pare că revenirea înregistrată vineri de moneda euro nu a fost una de durată.

Grupul rus Gazprom a demarat luni lucrările de mentenanţă la cele două ramuri ale gazoductului Nord Stream-1, prin care pompează o mare cantitate din gazele sale livrate în Germania, precum şi în alte mai multe ţări din Occident. Chiar dacă aceste lucrări erau programate de multă vreme, ele alimentează totuşi îngrijorările cu privire la o posibilă oprire completă a livrărilor de gaze ruseşti.

În SUA, cifrele publicate vineri privind locurile de muncă create de economia americană în luna iunie, care s-au dovedit a fi peste estimările analiştilor, au consolidat opinia că Rezerva Federală americană îşi permite să continue să majoreze dobânzile pentru a lupta împotriva inflaţiei.

Cu toate acestea, analiştii băncii elveţiene UBS sunt de părere că tendinţa de apreciere a dolarului în raport cu alte valute nu va putea continua, deoarece politica monetară va începe să se resimtă asupra creşterii economiei americane. “Noi îi sfătuim pe investitori să nu se poziţioneze pe o continuare a creşterii dolarului, ci să privilegieze francul elveţian ca valoare de refugiu”, a spus Mark Haefele, analist la UBS.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *