Se păstrează scutirile de impozit pentru IT-iști? Sărmaș, Comisia IT&C Camera Deputaților: „Statul rămâne un partener în acest sens al industriei IT&C”

digitalizare, calculator, cod, programare Sursa foto: Pixabay

Scutirea de la plata impozitului pe venit de care beneficiază angajaţii din IT&C reprezintă o sumă cumulată foarte mică faţă de întregul venit pe care industria îl aduce la PIB-ul României, a declarat Sabin Sărmaş, preşedintele Comisiei IT&C din Camera Deputaţilor, citat de Agerpres. Statul va rămâne în continuare „un partener în acest sens al industriei de profil”, a susținut fostul șef al Autorității pentru Digitalizarea României.

„Pentru că e bine câteodată să vorbim şi de elefanţii din cameră, vreau să spulber nişte rumori, nişte zvonuri care se mai plimbă aşa prin spaţiul public, din când în când (…) acelea că statul şi-ar propune, Guvernul sau Parlamentul, să nu mai fie un sprijin al industriei IT&C din România în ceea ce priveşte acea scutire de 10% a impozitului pe venit de care beneficiază angajaţii din industria de profil. Este o sumă cumulată atât de mică faţa de ceea ce produce, de cifra de afaceri cumulată a industriei IT&C din România, încât nici măcar nu are sens să vorbim despre acest lucru”, a spus Sărmaș. Scutirile cumulate reprezintă undeva sub la 3% din întregul venit pe care îl aduce la PIB-ul României industria de profil, susține deputatul. “Nu mai vorbim de avantajele competitive în regiune, pentru că şi alte ţări au instrumente de tipul acesta, nu mai vorbim de un semnal, de o atitudine pe care noi o transmitem faţă de o industrie de elită pe care ţara noastră o are. Asta voiam să transmit, că statul rămâne în continuare, fără să ne punem întrebări, fără să avem niciun dubiu, un partener în acest sens al industriei IT&C din România”, a precizat Sărmaş, care a participat la un eveniment organizat de ANIS, reprezentanți ai industriei.

Potrivit acestuia, industria IT&C din România aduce anual şase miliarde de euro la Produsul Intern Brut al ţării, iar instituţiile statului ar trebui, în viitor, să fie un partener pentru această industrie în demersul de a crea mai mult IT românesc, de a exporta mai multe soluţii în afara ţării.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Domeniul se dezvoltă în România, mai spune Sărmaș. „Avem de-a face cu o tranziţie către o altă industrie IT din România, o tranziţie care dezvoltă mai mult, încearcă să dezvolte mai mult pentru IMM-urile din România, o tranziţie, este adevărat nu foarte accelerată, către mai mult IT românesc creat de către industria IT&C românească. Cred că acestea sunt elemente asupra cărora trebuie să ne focusăm şi noi ca stat în viitor, ca instituţii ale statului, să fim un partener pentru industrie în acest demers de a crea mai mult IT românesc, de a exporta mai multe soluţii în afara României, de a stabiliza cumva piaţa, de a aduce mai multă valoare adăugată la ceea ce se creează”, a spus Sărmaş.

În luna ianuarie 2021, numărul salariaților din domeniul activității de creare programe pentru calculator, beneficiari de scutire de impozit pe venit a fost de 67.038, potrivit Hotnews.ro. „Impactul scutirii de la plata impozitului pe venit este de aproximativ 75 milioane lei lunar”, se arată într-un răspuns transmis de Ministerul de Finanțe în urma interpelării deputatului PNL Florin Roman.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: